Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, sâmbătă, la DigiTV, că se lucrează la un proiect de lege de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat.
„Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii, am făcut o primă lectură a unei variante pe care echipa mea mi-a prezentat-o. Urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere și, în foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege transmis Parlamentului, va fi prins într-o altă formă de reglementare. Deocamdată suntem în plin proces de elaborare a unei variante”, a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul consideră că o astfel de măsură este justă, câtă vreme după ce ies la pensie, unii români se angajează tot la o instituție publică.
„Are legătură în primul rând cu faptul că trebuie să existe o justă măsură pentru cei care deși au vârsta la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public, are legătură cu justețea unei măsuri față de o situație dată în care o persoană, deși în plină forță de muncă, după ce primește pensia, se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare . Acesta este principalul raționament care m-a determinat să mă apuc de elaborarea unui asemenea proiect”, a mai spus Alexandru.
Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, au declarat, de vineri, surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Actul normativ ar urma să fie trimis la celelalte ministere pentru a primi un punct de vedere, au adăugat sursele citate.
În anul 2009, Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.
La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:
„Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind inițiat de aleși ai PSD și susținut de Guvernul de atunci.
Ulterior, PNL a depus, la finalul lunii februarie a acestui an, un proiect de lege privind reglementarea cumulului pensiilor cu câștigul salarial. Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit, în luna iunie, de către Senat. Proiectul este în procedură legislativă la Camera Deputaților.