Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, pentru Mediafax, că municipalitatea a cerut constructorului consolidarea sălii, dar acesta a refuzat, astfel că lucrarea va fi suportată din bugetul local, urmând ca suma să fie recuperată prin instanță.
„Sala de sport a Colegiului Național «George Coșbuc» a fost inaugurată în octombrie 2014, iar aici s-au desfășurat activități sportive și culturale până în decembrie 2018 când, în urma unor expertize, s-au constatat probleme tehnice și anume o deformație a planșeului. În aceste condiții, s-a interzis accesul în clădire a cadrelor didactice și al elevilor și s-a dispus expertizarea clădirii din punct de vedere al rezistenței mecanice și stabilității. Primăria Cluj-Napoca a solicitat constructorului să remedieze problema tehnică, dar acesta a refuzat, astfel că suntem nevoiți să realizăm proiectarea și execuția consolidării clădirii din fondurile bugetului local, suma alocată acestui proiect fiind de 6 milioane de lei, după care ne vom îndrepta în instanță împotriva constructorului pentru recuperarea banilor”, a spus Buzatu.
Potrivit legii privind calitatea în construcții, firma care a făcut proiectarea și execuția lucrării este direct răspunzătoare de viciile construcției apărute într-un interval de 10 ani de la recepție, precum și după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existentă a construcției, pentru viciile structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor de proiectare și de execuție în vigoare.
Oana Buzatu a spus că lucrările construire ale sălii de sport de la Colegiul Național „George Coșbuc” au costat, în 2014, 2,1 milioane de lei, iar lucrările de consolidare vor costa de trei ori mai mult deoarece, între timp, s-a înregistrat o creștere a prețurilor la materialelor de construcții și la manoperă.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat indicatorii tehnico-economici privind proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a sălii de sport în anul 2020, durata estimată a finalizării fiind de 6 luni.
Lucrările prevăd, printre altele, consolidarea grinzilor din beton armat, reparații locale pe fațadele clădirii și revopsirea integrală, înlocuirea pardoselii de parchet laminat din sala de gimnastică de la etaj, vopsirea pereților din sala de sport și sala de gimnastică, înlocuirea sistemului de iluminat de la sala de sport și sala de gimnastică, înlocuirea betonului de pantă și refacerea hidroizolației, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor în zonele afectate de igrasie.
La inaugurare, în 2014, primarul Emil Boc spunea că sala de sport de la Colegiul Național „George Coșbuc” este cea mai modernă din oraș. De sală au beneficiat 5.000 de elevi de la mai multe licee.
De altfel, la inaugurare, Boc a tras la poartă cu mingea de handbal, a aruncat la coșul de baschet și a jucat tenis de masă cu un elev care este campion național.
Sursă Foto: Colegiul Național George Coșbuc / Facebook (caracter ilustrativ)