„Ziua națională a copilului prematur din România poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și de către organizațiile non-guvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit inițiativei legislative a deputatului PSD.
În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătății va prezenta comisiilor de sănătate reunite ale Parlamentului un raport privind situația copiilor prematuri din România, precum și progresele înregistrate în acest domeniu, mai prevede proiectul de lege.
Cristina Dinu argumentează că în România numărul copiilor prematuri înregistrați este de 2,4 ori mai mare față de media europeană.
„Fenomenul nașterilor premature plasează România pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistrați fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană. Mortalitatea infantilă și-a menținut tendința descendentă până la minima de 9,0 decese născuți-vii în 2012. Riscul de deces este mai mare în mediul rural (> 50%) decât în mediul urban și diferă între județe (valori maxime în Tulcea-15,2 și Mehedinți- 16)”, arată deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului.
Ea vorbește și despre nașterile premature a căror pondere este aproximativ 9%, cu mult peste media europeană.
„Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viață (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistență medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condițiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) și patologiile congenitale (cca. 25%). Ponderea de circa 9% a nașterilor premature/greutate mică la naștere este mult peste media europeană. De altfel, greutatea medie la naștere este cu circa 200 gr. mai mică decât în țările Europei de Vest”, potrivit sursei citate.
Dinu mai susține că inițiativa legislativă vrea să atragă atenția asupra importanței unei activități coodonate a factorilor decizionali ai statului român în ceea ce privește copii născuți prematur.
„Totodată, în subsidiar, inițiativa legislativă dorește creionarea unui cadru legislativ prin care Ministerul Sănătății să poată informa anual Parlamentul despre situația copiilor prematuri, precum și progresele înregistrate în domeniu. Prezenta propunere legislativă nu implică impact bugetar din partea statului”, conchide inițiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Propunerea legislativă este semnată de alți 30 de parlamentari, majoritatea de la PSD, și a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.