„Aș începe cu un subiect, pentru a clarifica un subiect pe care Guvernul Orban încearcă să îl aplice în următoarele zile, referitor la bugetul de stat, la legea plafoanelor și anume cu angajarea răspunderii pe legea bugetului de stat, care din punctul nostru de vedere este neconstituțională. Asta o spun, pentru că există o decizie a CCR nr. 1431/2010 asupra cererii de soluționare a conflictului de natură constituțională dintre Parlament și Guvern. După cum știm, în anul 2010, Guvernul PD la vremea respectivă, parte din care făcea și PNL, își angaja răspunderea pe Legea educației. În urma contestării de către PSD a acelei răspunderi, CCR a decis că angajarea răspunderii asupra unui proiect este neconstituțională, considerând că ocolirea procedurii de dezbatere a proiectului de lege, atât în comisiile de specialitate din Parlament, cât și în plenul fiecărei Camere a Parlamentului și recurgerea la o asumare a răspunderii nu își găsește o motivare”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.
Social-democratul a mai spus că Executivul trebuie să respecte în mod obligatoriu un calendar privind adoptarea bugetului de stat pe anul viitor.
„Dacă ne uităm la calendarul pe care ar trebui să îl respecte Guvernul privind proiectul de buget, să nu uităm că sunt mai multe etape premergătoare, obligatoriu a fi parcurse, de la prezentarea în mod public a acestui buget, pentru o dezbatere corectă, avizele necesare, discuția și avizul în CSAT, avizul în Consiliul Economic Social și desigur discuțiile în comisiile din Parlament și ulterior votul în plenul reunit”, a concluzionat Teodorovici.
Guvernul Orban încă nu a stabilit dacă va trimite Legea bugetului de stat pe anul 2020 Parlamentului, spre adoptare, sau își va asuma răspunderea pe actul normativ. În schimb, Ludovic Orban a afirmat că vrea ca bugetul să fie adoptat până la finalul anului.
Executivul va efectua însă, luni, o rectificare bugetară ca să realimenteze fondul de rezervă al Guvernului pentru efectuarea plăților care să asigure cheltuielile de funcționare pentru autoritățile locale, a anunțat premierul.
Fostul ministru de Finanțe acuză Guvernul că nu va majora salariile și pensiile
Eugen Teodorovici a declarat că Executivul nu are în vedere majorarea pensiilor și salariilor, în contextul în care nu sunt prevăzute creșteri în bugetele pe următorii trei ani în acest scop. Fostul ministru de Finanțe a precizat că punctul de pensie nu va fi majorat.
„Pot spune clar că actualul Guvern PNL minte în mod clar cu privire la salarii și pensii, pentru că nu sunt prinse aceste creșteri în bugetele pe 2020, 2021 și 2022. Aici fac trimite la Legea fiscal bugetară pe care am văzut-o în spațiul public, așa cum al nostru calendar stabilea foarte clar, așa cum legile în vigoare azi o impun. În realitate, imediat după alegerile din 2020, este punctul nostru de vedere foarte clar și fundamentat, se va trece la măsuri de austeritate. Adică la tăieri de venituri, concedieri și alte astfel de măsuri care știm cât de bine au făcut și au reprezentat un obiectiv pentru guvernarea PNL și în anii anteriori”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.
Fostul ministru a completat că Guvernul Orban nu va aplica creșterea punctului de pensie, lucru care reiese din Strategia fiscal bugetară prezentantă de Executivul.
„Aceste majorări nu vor fi aplicate de către Guvernul Orban pentru creșterea punctului de pensiei. Promisiunea creșterii punctului de pensiei, conform calendarului anunțat de PSD, cum spuneam este doar praf în ochi. Dovada este foarte clară din documentul menționat și anume Strategia fiscal bugetară. Este menționat în mod foarte clar și de asemenea și în opinia Consiliului Fiscal, care spune următorul lucru: «totodată, cheltuielile de asistență socială par subestimate începând cu anul 2021, în raport cu estimările MFP din nota de fundamentare la Legea pensiilor nr. 127/2019». Pentru 2021 decalajul în raport cu evaluările anterioare ale Guvernului și ale Consiliului Fiscal este cuprins între 1,3 și 1,5 din PIB, iar în 2022 între 2,2 și 2,6 din PIB”, a explicat Teodorovici.
O altă minciună a Cabinetului Orban este cea referitoare la salarii.
„Referitor la salarii, e din nou o minciună pe care Guvernul Orban o propagă în spațiul public. Știm foarte bine declarațiile premierului de acum câteva zile că se analizează dacă se vor mai aplica creșterile de salarii pentru profesori, în consonanță cu declarațiile ministrului demis al Finanțelor, pentru că trebuie să avem în vedere că a fost și o moțiune simplă votată în plenul Senatului”, a mai spus social-democratul.
De asemenea, fostul ministru de Finanțe a acuzat că PNL îi minte și pe bugetari atunci când susține că le vor crește salariile.
„Guvernul PNL minte bugetarii, atunci când spune că vor crește salariile respectând Legea salarizării unitare. De fapt se taie aceste salarii. Iar dovada este evidențiată în Strategia fiscal bugetară la pagina 7 și în proiecția de buget unde guvernarea PNL propune un câștig salarial mediu net lunar de 3.324 lei în anul 2020, mai mic decât este estimat că va fi câștigul salarial mediu net în decembrie 2019, adică minimum 3.346 lei. Deci guvernarea PNL taie din salariile românilor și nu le crește, așa cum legea obligă. În octombrie 2019, câștigul salarial mediu net este deja de 3.116 lei, iar în ultimele lunii ale anului 2019, acesta va crește cu cel puțin 230 lei, deci va ajunge la 3.346 lei”, a conchis Teodorovici.
Teodorovici: De ce s-au făcut plățile către frații Micula? Scandalul de la Romatsa, creat artificial
Eugen Teodorovici a declarat că scandalul din în jurul Romatsa a fost creat „în mod artificial”. Senatorul PSD a explicat că situația companiei de servicii de trafic aerian era cunoscută în Ministerul de Finanțe înainte de cea de-a doua rectificare bugetară.
„De ce s-au făcut plățile către frații Micula? Întregul scandal legat de cazul Romatsa, din punctul meu de vedere, a fost creat în mod artificial, pentru că înainte de a doua rectificare a bugetului s-a știut de această situație. Juriștii Ministerului de Finanțe au informat, cu siguranță, ministrul de Finanțe iar întreaga sumă putea să fie prinsă în a doua rectificare, astfel încât să nu se creeze un scandal imens legat de o asemenea instituție publică, adică Romatsa, mai ales având în vedere specificul activității sale”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă susținută duminică la sediul PSD.
Executivul a luat decizia de a aloca, în ședința de vineri dimineață, 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula, pentru a rezolva situația Romatsa.
Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de vineri dimineață, că situația de la Romatsa era una „extrem de gravă”, iar compania era în pericol să nu mai poată furniza serviciile de navigație aeriană din cauza lipsei resurselor financiare, după decizia instanței din Belgia în cazul fraților Micula.
PSD ia în calcul sesizarea CCR, dacă Guvernul își asumă răspunderea pe Legea bugetului
Eugen Teodorovici a declarat că, în cazul în care Guvernul își va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat pe anul 2020, atunci PSD va sesiza CCR. Ministrul de Finanțe a adăugat că partidul nu se teme să depună o moțiune de cenzură, dacă Executivul are o astfel de acțiune.