„Nu suntem încă într-o astfel de situație. În general ai nevoie de un acord cu FMI atunci când nu ai capacitatea de a găsi resursele financiare pentru susținerea deficitelor, pentru finanțarea golurilor de casă pe piața liberă, ca să spun așa. Nu suntem într-o situație atât de disperată. Aici chiar vreau să dau încredere și investitorilor și oamenilor”, a declarat Ludovic Orban, luni, la TVR 1, întrebat ce diagnostic ar pune finanțelor României în prezent și dacă, în perspectivă, e necesar un acord cu FMI.
Șeful Executivului a mai precizt că o contracție prea rapidă pentru scăderea deficitul sub 3% ar putea avea efecte negative asupra creșterii economice.
„Sigur s-a creat un dezechilibru, unul destul de mare, dar trebuie să luăm măsuri graduale pentru a reechilibra. Pentru că nu e bine să determini o contracție foarte mare. O contracție foarte mare care să ne ducă mai rapid sub 3% deficit bugetar, cât este deficitul admis prin Tratatul UE, o contracție prea rapidă poate să aibă efecte negative asupra creșterii economice, asupra disponibilității oamenilor de a consuma, de a se împrumuta”.