„Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului” / Proiect imobiliar în Capitală, aprobat pentru construire într-un spațiu cu grad maxim de protecție și conservare

„Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului / Proiect imobiliar în Capitală, aprobat pentru construire într-un spațiu cu grad maxim de protecție și conservare
Publicat: 20/12/2019, 10:28

Cele trei blocuri cu patru etaje ar urma să fie construite pe Aleea Modroga 1 A, în parcul vilei Filipescu-Brâncoveanu, declarată monument istoric.

„În Planul Urbanistic al zonei construite protejate nr. 48, parcelarea Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, la fel și parcul pe care urmează să se edifice construcțiile, conservarea fiind obligatorie.

Acest proiect distruge un ansamblu unic în București, un simbol realizat după un concept care a dus la dezvoltarea întregii zone din jurul Pieței Victoriei.

Este una din cele mai puternice lovituri din ultimii 5 ani pe care Primăria o dă patrimoniului și memoriei orașului”, scriu cei de la Arcen pe pagina oficială de Facebook a asociației.

Consiliul General al Capitalei a adoptat, în ședința de miercuri, Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”. În cadrul dezbaterilor, reprezentanții USR și PNL au pledat împotriva adoptării proiectului.

„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spațiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecție și conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări și nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme și la emiterea certificatului de urbanism și am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuță (USR).

„Acea parcelare Filipescu este ultima oază de verdeață pe care o avem în București, în centru, o parcelare privată, și cred că ar fi o nedreptate să facem o derogare de la regulamentul actual în vigoare pentru a oferi o depășire a coeficienților”, a susținut și Stelian Bujduveanu (PNL).

Înaintea ședinței de miercuri, deputatul de București Nicușor Nistor a precizat faptul că blocurile ar urma să fie construite pe spațiul verde.

„PUZ este un instrument ca să faci chestiuni importante pentru oraș, cum ar fi metroul sau să dezvolți un cartier. De luni de zile, prin PUZ se dau etaje în plus la niște particulari. Azi se face un pas înainte: se afectează spațiul verde. Avem un PUZ pe Modrogan, un complex de blocuri”, a explicat Nicușor Dan.

În aviz se precizează faptul că este vorba despre un teren cu o suprafață totală de 4.200 mp, care face parte din zona protejată 48 – parcela Filipescu, „subzona L2b, conform căruia terenul aferent imobilului constituie o secțiune dintr-o suprafață mai mare, reprezentată conform legendei ca spațiu verde amenajat”, potrivit g4media.ro.

Ce este Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate sau ARCEN

Un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate.

Direcțiile noastre de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate.

Direcțiile noastre de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Prin proiectele și programele ARCEN creăm un model de restaurare și conservare a memoriei Bucureștiului, de refacere a legăturii dintre cetățeni și cetate, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului precum și de îmbunătățire a legislației privind protecția patrimoniului construit și a zonelor istorice ale Bucureștiului”, potrivit arcen.info

Sursă FOTO:Alberto Groșescu / ARCEN – Facebook

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură