Ambasadorul Rusiei la București: Vine moment critic, contractul cu Ucraina pentru gaze expiră. În Bulgaria și în regiune se desfășoară un thriller, South Stream putea fi gata de cinci ani

Ambasadorul Rusiei la București: Vine moment critic, contractul cu Ucraina pentru gaze expiră. În Bulgaria și în regiune se desfășoară un thriller, South Stream putea fi gata de cinci ani
Publicat: 19/12/2019, 18:14

Iată un fragment din interviul acordat Mediafax de Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin:

„Acum ne apropiem de un moment critic când, sper să nu se întâmple, dar ne apropiem de 21 decembrie, când contractul general cu Ucraina pentru tranzitul pe termen lung al gazelor naturale va expira.

Ucrainenii nu vor să semneze un tratat care nu ar fi profitabil sau acceptabil doar pentru ei, ci pentru ambele părți. Ei cred că tratatele sunt semnate pentru ca ei să obțină mai mulți bani. Țin minte foarte bine. Eram detașat în Moldova când a avut loc criza din 2009. Atunci acuzau premierul lor de atunci, doamna Timoșenko, pentru că a semnat un tratat nedrept cu Rusia pe o perioadă de 10 ani. „Este groaznic și nedrept”. Acum, ei spun că ar trebui să semnăm cu ei un contract pe 10 ani. De ce? Întreabă-i pe ei. Și așa mai departe.

Este unul dintre factorii de conjunctură care ne afectează și influențează cifra de afaceri dintre cele două țări. Oamenii de afaceri vizionari înțeleg că nu au garanții cu astfel de politicieni în Kiev. Toate aceste întorsături și devieri neașteptate, au făcut tot posibilul să vă umple rezervele subterane de gaze înainte de sezonul iernii, pentru a fi pregătiți.

O altă poveste, un thriller care se desfășoară în Bulgaria și în regiune. Era un proiect clar cu beneficii reciproce numit South Stream, precum North Stream în regiunea Baltică, pentru a aduce gaze din Rusia. Acum cinci ani putea fi terminat dar a venit criza din Ucraina se pare, a venit o delegație de senatori din Washington și guvernul bulgar a renunțat la acel plan. Acum, am ajuns la un acord cu Turcia. Prima conductă este deja operațională. Alta va fi construită. Aceasta merge în partea europeană mai mică a Turciei. Unde va merge această conductă mai departe? Doar până în UE. Nu mai există altă destinație. Prin Bulgaria, Grecia, Serbia și alte țări. Acum, bulgarii se precipită. „Ne pregătim conducta”. Insistă că toate întârzierile, pe fundalul acestor întârzieri, spunând că trebuie să respectăm toate procedurile legale și așa mai departe.

„Acum, ucrainenii nu sunt pregătiți pentru un contract pe un an. Insistă că unele lucruri, aș spune eu, nefondate”

Reporter: Care este stadiul actual al negocierilor între Rusia și Ucraina în privința acordului pe gazele rusești? Credeți că va fi rezolvat?

Valery Kuzmin: Pentru moment, nu există un acord. Discuțiile sunt în desfășurare. Problema, în general, este că Ucraina s-a angajat să continue conform celui de-al treilea Pachet pe Energie al UE. Acest Pachet, care este de asemenea aplicabil pentru Nord Stream, prevede ca furnizorul de gaze să nu fie transportatorul de gaze, iar acesta să nu fie utilizator final de gaze. Toate acestea ar trebui să fie separate. Recent, Ucraina a început, în grabă, să adopte legislația relevantă dar, pentru moment, această companie de tranzit, înainte era NAFTA Gaz, precum Gazprom. Corporație universală care are de-a face cu tot.

Acum, nu știu exact numele, un fel de companie de transport de gaze, stabilită ca o entitate legală pentru a opera conductele ce tranzitează Ucraina. Dacă, în cele din urmă, contractul va fi semnat cu ei, atunci Gazprom sau orice altă corporație ar avea o șansă, conform legislației UE, să împrumute, să cumpere această capacitatea. Orice furnizor, nu mai mult de 50% din capacitate. Dacă este 20 de miliarde de metri cubi sau 40 de miliarde de metri cubi, jumătate ar putea fi împrumutată de Gazprom.

Dar, pentru moment, ucrainenii spun „noi vrem”…Acesta este doar un cadru oferit de piață. În fiecare an, prețurile pieței se schimbă. Acum, spre exemplu, prețurile la petrol și gaze se duc ușor în jos. O situație foarte favorabilă pentru orice cumpărător. Mai târziu trendul ar putea fi invers, nimeni nu știe.

Noi spunem OK. Hai să ne conformăm regulilor europene. Contract pe un an.

Nu. Acum, ucrainenii nu sunt pregătiți pentru un contract pe un an. Insistă cu unele lucruri, aș spune eu, puțin nefondate, deși am câteva cuvinte în engleză pentru care știu cum ar putea fi interpretată o astfel de poziție, cereri nefondate pentru prejudicii pe care le forțează prin Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Noi spunem: >, pentru că de câțiva ani nu mai cumpără gaze de la Rusia. Știați? Cumpără din Slovacia. Gazul nostru îl cumpără din Slovacia, din Elveția, cei mai mari producători de gaze din Europa. Îl cumpără pe hârtie, desigur. Plătesc mai mult către companiile din Slovacia și Elveția. Cum împart acele profituri suplimentare nu am să vă spun. Nu este treaba mea. Pot cu ușurință să ghicesc că acea companie nu a fost în pierdere. Cine este în pierdere, cine plătește? Consumatorul final. Gospodării, cetățeni ucraineni, ei plătesc prețuri mai mari pentru gaze.

Acum, noi le oferim să înceteze această practică, să cumpere direct de la noi, ceea ce nu au făcut în ultimii ani. Pentru moment, nu sunt informat despre toate detaliile. Urmăresc acest subiect în presă. Din câte îmi dau seama, negocierile continuă și căutăm o înțelegere echilibrată, conform celui de-al Treilea Pachet pe Energie al UE. Gazprom lucrează deja în acord cu legislația în multe cazuri, inclusiv cu Nord Stream1.

Reporter: Vă întreb și pentru că afectează furnizarea de gaze pentru UE și România. Rezervele naționale nu sunt suficiente pentru stocurile de iarnă.

Valery Kuzmin: Aveți relații interstatale bune cu Kiev. Dați-le un semn că sunteți interesați, pentru ca gazele să curgă în sezonul de iarnă. Încercăm să le transmitem acest mesaj de ani buni. Acum, dacă nu mă înșel, au încetat în mod oficial tranzitul din 2015. Nu cumpără de la GazProm niciun metru cub. Tot acel gaz merge spre Europa. Din Slovacia? Nu, vine din Rusia prin conducta de tranzit construită în perioada sovietică, în cadrul Consiliul de Cooperare Economică, acea rețea de relații și schimburi economice. Iar apoi, au ajuns să plătească bani pentru a nu fi de acord că acest gaz vine din Rusia.

Cine dă acei bani? Guvernul Ucrainei? În niciun caz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Gestul impresionant al lui Ed Sheeran pentru Chris Hemsworth în timpul concertului de la București
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia