Studiu: câmpurile electromagnetice generate de liniile de înaltă tensiune afectează abilitatea albinelor de a învăța și le fac mai agresive

Studiu: câmpurile electromagnetice generate de liniile de înaltă tensiune afectează abilitatea albinelor de a învăța și le fac mai agresive
Publicat: 24/12/2019, 15:22

În plus, albinele afectate de EMF nu reușeau să răspundă la pericole într-un mod similar cu celelalte insecte din aceeași specie.

„Diminuarea capacității adaptative și a celei de învățare sunt destul de îngrijorătoare”, afirmă Sebastian Shepherd, cercetător al departamentului de entomologie din cadrul Purdue University. „Acestea au fost tocmai exemplarele cele mai vesele și mai sănătoase înainte de a fi expuse la EMF”.

Descoperirea ar putea reprezenta un indiciu care explică recentul și misteriosul declin al numărului de familii de albine înregistrat în SUA. Prin prețioasa lor activitate de polenizare, albinele generează venituri anuale în sectorul agricol nord-american de nu mai puțin de 15 miliarde de dolari.

Anul trecut, crescătorii din SUA au raportat că s-au confruntat cu cel mai mare nivel de mortalitate la familiile de albine din ultima decadă. În plus, în anii anteriori, anumite colonii pur și simplu au dispărut.

Cercetătorii sunt de părere că problema nu este generată doar de o singură cauză, ci de o paletă largă de factori de stres, cum sunt transportul pe distanțe lungi între zonele de cules sau zborul deasupra suprafețelor agricole tratate cu pesticide. În plus, și liniile de înaltă tensiune par să fie un generator de stres la albine.

„Laolaltă, toți acești factori de stres slăbesc rezistența albinelor la boli și la condițiile meteo extreme”, a adăugat Shepherd.

Albinele lui „Pavlov” de Purdue mușcau și înțepau

Noul studiu se bazează pe o lucrare aparținând aceluiași grup de cercetători, publicată în mai 2018. La acea vreme, s-a dovedit că albinele își pierdeau din capacitatea de cules atunci când erau nevoite să zboare prin câmpuri electromagnetice măsurând 100 microTesla (µT). Vorbim practic de niveluri maxime de EMF înregistrate sub liniile de înaltă tensiune. Conform aceluiași studiu, niveluri EMF chiar și de 20 µT afectau capacitatea de învățare a albinelor.

Potrivit datelor din noul studiu, albinele au fost expuse timp de 17 ore (durata petrecută în stup, incluzând aici și perioada nopții) la EMF variind între niveluri de 100 și 1.000 µT, înregistrate la aproximativ un metru de liniile de înaltă tensiune. Ulterior, insectele în cauză aveau de îndeplinit diverse teste de comportament și învățare.

Într-unul dintre aceste teste, albinele erau familiarizate cu diverse mirosuri florale. Ulterior, acestea erau supuse unui număr de cinci testări în care, pentru câteva secunde, insectele erau expuse mirosurilor, fix înainte să aibă parte de un șoc electric. Cercetătorii măsurau apoi de câte încercări era necesar, astfel încât albinele să-și scoată acul ca reacție defensivă la expunerea la mirosuri, mai degrabă decât la șocul electric.

La ambele niveluri de expunere, albinele-martor reacționau mai încet decât cele neexpuse factorilor de stres – asocierea mirosurilor cu șocurile. Doar o treime din albinele expuse au învățat să reacționeze după parcurgerea a cinci încercări. Asta în comparație cu jumătate din albinele neexpuse la șocuri electrice. Insectele „curentate” par să fi dezvoltat inclusiv un comportament agresiv față de celelalte albine – mușcături și înțepături.

În încheierea raportului, Shepherd afirmă căcă liniile de înaltă tensiune nu omoară neapărat albinele, ci că factorii fizici generați de aceste elemente ar trebuie cercetați mai în amănunt.

Deocamdată, pesticidele sunt cei mai blamați factori de mortalitate în cazul albinelor.

În anul 2006, apicultorii comerciali au început să raporteze ceea ce este cunoscut acum sub numele de tulburare de colaps de colonii, unde colonii întregi de albine mor fără nicio cauză evidentă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar