Prima pagină » Știri politice » Filmul evenimentelor desemnării comisarului european din partea României

Filmul evenimentelor desemnării comisarului european din partea României

Filmul evenimentelor desemnării comisarului european din partea României
Filmul evenimentelor desemnării comisarului european din partea României

Pe 9 septembrie, Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisar european din partea României, acceptați de președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Guvernul Dăncilă îi propusese pe europarlamentarii PSD Rovana Plumb și Dan Nica pentru funcția de comisar european.

În aceeași zi, Rovana Plumb a declarat că nominalizarea pentru poziția de comisar european o onorează și responsabilizează în egală măsură. Europarlamentarul PSD a precizat că se simte mândră că poate contribui la această construcție europeană.

Consiliul UE a aprobat, pe 10 septembrie, lista persoanelor nominalizate pentru funcțiile de comisari europeni, unde din partea României este propusă Rovana Plumb.

Tot pe 10 septembrie Ursula von der Leyen anunță că România va avea portofoliul de comisar european pentru Transporturi.

Potrivit unui anunț pe site-ul PE din 19 septembrie, eurodeputatul PSD ar fi trebuit să fie audiat într-o ședință comună a comisiilor de transporturi și mediu ale Parlamentului European pe 2 octombrie.Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) decide să trimită o scrisoare Rovanei Plumb în care îi cere lămuriri despre un împrumut de 800.000 euro și acțiuni la o companie, care nu ar figura în declarația de avere depusă la Bruxelles.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, mai figura un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019″.

La o zi distanță, fostul premier Viorica Dăncilă a anunțat că o susține în continuare pe Rovana Plumb la funcția de comisar european din partea României.

Comisia JURI îi dă vot negativ Rovanei Plumb

Înaintea audierii în Comisia JURI, Rovana Plumb a avut o întrevedere cu președintele PE David Sassoli.

La audierea din 23 septembrie, ea ar fi fost întrebată despre cele 3 milioane de lei pe care AEP nu le va rambursa PSD, pentru campania la europarlamentare și despre dosarul „Belina”, potrivit unor surse politice.

Pe 30 septembrie, forul legislativ european decide, prin vot, că Rovana Plumb nu este aptă pentru funcția de comisar european.

În aceeași zi în care a primit vot negativ din partea Comisiei JURI, Rovana Plumb a transmis o scrisoare Comisiei JURI, în care a explicat că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deținute în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Ulterior votului, Rovana Plumb a spus că decizia Comisiei JURI este una care încalcă Regulamentul de procedură al PE și este o hotărâre evident politică. Ea a adăugat că a fost scoasă din cursă de standarde duble și jocuri politice, fiind o nedreptate, însă rămâne europarlamentar PSD și luptă pentru țară.

Dosarul „Belina”, printe subiectele de la audieri

La audierile în comisie, ea a fost întrebată și cine este persoană de la care a luat 800.000 de lei și dacă aceasta are vreo legătură cu PSD.

Europarlamentarul Manon Aubry Stânga de la grupul Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE) a întrebat-o pe Plumb care este numele persoanei de la care s-a împrumutat și cum comentează faptul că între 2013-2018 a fost vizată în dosarul „Belina”, însă cercetările în cazul ei nu au mers mai departe, deoarece Parlamentul României nu a încuviințat cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Rovana Plumb a răspuns că numele persoanei care i-a acordat împrumutul a fost transmis Comisiei JURI, precizând că va respecta prevederile Codului de Conduită.

Membri ai Comisiei juridice a PE au mai vrut să știe dacă a existat dobândă pentru împrumutul acordat, întrebare la care Plumb a replicat că acea „cunoștința a făcut un gest de solidaritate fără niciun fel de interes”.

La rândul său, eurodeputatul german Patrick Breyer de la grupul Verzilor a întrebat-o pe Rovana Plumb de ce nu a fost declarat împrumutul de 63.000 de lei primit de la proprietarul unui hotel din Dâmbovița. De asemenea, acesta a dorit să știe cum a returnat aceasta împrumuturi, atâta timp cât nu a avut venituri.

Plumb a spus că împrumutul a fost dat tot în contextul alegerilor parlamentare naționale și ulterior a fost rambursat.

Eurodeputatul danez Karen Melchior, de la grupul Renew Europe, a întrebat-o pe Plumb ce măsuri va lua pentru a se asigura că politicienii și partidele nu se simt îndatorați pentru împrumuturile acordate. În acest caz Plumb a invocat legea și prevederile legale.

Europarlamentarul german Axel Voss, de la grupul PPE a întrebat-o dacă există și alte împrumuturi acordate cu titlu personal pe care nu le-ați menționat în declarație. Eurodeputatul PPE a invocat decizia AEP de a nu rambursa parte din banii cheltuiți de PSD în campania la europarlamentare și cum se va plăti împrumutul luat.

Plumb a explicat că nu există alte împrumuturi personale decât cel de 800.000 euro luat de la o bancă, pentru a își construi o locuința declarată în declarația de interes). Acest împrumut are garanții imobiliare, înscrise în declarația financiară. Este vorba de o declarație pentru a asigură familiei posibilitatea de a sta mai mult de opt persoane, potrivit surselor citate.

Despre decizia AEP, Plumb a precizat că nu are cunoștință despre subiect și a rugat Comisia JURI să întrebe la PSD.

Un Guvern demis face o nouă propunere de comisar

Pe la începutul lui octombrie, CEx al PSD decide ca Executivul să îl propună pentru poziția de comisar UE pe Dan Nica, a doua opțiune trimisă odată cu cea a Rovanei Plumb, în primă fază.

Comisia Europeană primește nominalizarea, însă, potrivit unor surse oficiale, candidatul propus a fost respins în vară, în favoarea Rovanei Plumb.

PSD insistă să susțină că Executivul UE nu l-a respins pe Dan Nica, însă pe la finele lunii octombrie, Viorica Dăncilă decide să îl propună pe Victor Negrescu.

Totuși, președintele Klaus Iohannis o avertizează să nu mai aibă astfel de acțiuni deoarece nu are legitimitatea să facă o nominalizare, în contextul în care Guvernul fusese demis prin moțiune de cenzură pe 10 octombrie.

Pe 29 octombrie, Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, primește scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european. Reprezentanții Executivul UE au precizat precizând că sunt cunoscute disensiunile de la București, însă procedura este urgentă.

Adina Vălean, nominalizată la doar două zile de la instalarea Cabinetului Orban

La două zile după votul de învestire în plenul reunit al Parlamentului din 4 noiembrie, premierul Ludovic Orban anunță că propunerile pentru postul de comisar european pe Transporturi sunt europarlamentarii PNL Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

În aceeași zi, Ursula von der Leyen o acceptă pe Adina Vălean pentru a prelua funcția de comisar UE. Audierea acesteia în comisia pentru Transporturi a PE are loc pe 14 noiembrie și la finalul ședinței forul legislativ adoptă un aviz favorabil pentru Vălean.

Inclusiv Viorica Dăncilă anunță că PSD va susține candidatura Adinei Vălean, iar social-democrații vor da un vot pozitiv în Parlamentul European, fiind vorba despre un român.

Pe 21 noiembrie, raportul de evaluare prezentat de Parlamentul European arată că Adina Vălean a răspuns „satisfăcător” la întrebările adresate la audierile parlamentare și poate îndeplini sarcinile de comisar UE pentru Transporturi.

Pe 27 noiembrie, membrii Parlamentului European au votat în favoarea noii Comisii Europene formate de președintele ales Ursula von der Layen, care a preluat funcția de la 1 decembrie.

 

Autor

Citește și