Prima pagină » Știri » Ministerul Culturii verifică legalitatea petrecerii de Revelion organizate la Biblioteca Națională

Ministerul Culturii verifică legalitatea petrecerii de Revelion organizate la Biblioteca Națională

Ministerul Culturii verifică legalitatea petrecerii de Revelion organizate la Biblioteca Națională
Corpul de control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea unei petreceri de Revelion la Biblioteca Națională a României. Managerul Carmen Mihaiu a declarat pentru MEDIAFAX că s-a respectat legea și că misiunea bibliotecii nu a fost afectată.

Deputatul USR Iulian Bulai scria într-un mesaj publicat pe Facebook faptul că sala Atrium a Bibliotecii Naționale din București a rămas „plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion”. Sub titulatura „Revelion în Bbibliotecă”, petrecerea de Revelion a inclus un concert susținut de Delia.

„‘O locație autentică’ pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Națională a României, care-și împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o ‘locație autentică’ pentru ‘un revelion de poveste’, cu Delia et co. Promovat pe Facebook ca fiind organizat nu se știe de cine – poate de Biblioteca Națională însăși, deși ultima dată când am verificat, nu ăsta era obiectul ei de activitate. În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viței la proțap pe scările Ministerului, de Ziua Națională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiți, care beau pe rupte”, a scris deputatul USR.

Corpul de control al ministrului Culturii va verifica dacă au fost respectate procedurile privind organizarea acestei petreceri de Revelion la Biblioteca Națională din București, informație confirmată de Carmen Mihaiu, managerul instituției.

„Oficial nu am fost informată. Dar probabil că urmează luni, mi se pare firesc. Domnul ministru a anunțat public și probabil luni dimineața se vor întâmpla lucrurile afirmate”, a declarat Carmen Mihaiu, duminică.

Întrebată de MEDIAFAX dacă au fost respectate procedurile, aceasta a răspuns afirmativ: „Da, eu am respectat Legea bibliotecilor care spune foarte clar la Biblioteca Națională că este o biblioteca care este finanțată din venituri proprii și de la bugetul statului. În primul rând din venituri. Apoi am respectat regulamentul de organizare și funcționare, care, la fel, îmi permite să fac evenimente, și un ordin de ministru care stabilește exact tarifele”.

Întrebată despre criteriile care trebuie să fie luate în considerare în alegerea acestor evenimente, Mihaiu a spus că acestea trebuie să fie „civilizate și sigur să respecte o anumită decență”. „Sigur sunt cele culturale, artistice, științifice, profesionale, expoziții dezbateri, iar acest eveniment a fost privit ca un concert de muzică pop, am vrut să atragem tinerii și o categorie de vârstă de până în 40 de ani și nu ni s-a părut nimic nepotrivit”, a explicat managerul Bibliotecii Naționale.

Despre imaginile publicate de Bulai, Mihaiu a spus că au fost post-eveniment, când se făcea curățenie: „Mobilierul nu era al Bibliotecii Naționale, de altfel, Biblioteca Națională nu are acest tip mobilier”.

„Imaginile sunt furnizate din interior, deci ele trebuiau aduse la cunoștința mea dacă era o problemă, Nimeni nu m-a contactat din Ministerul Culturii. Eu am fost să mă asigur că lucrurile intră în normal, se face curat, eu am filmat cu telefonul încă de pe 3 (ianuarie, n.r.) și mobilierul nu mai era”, a mai spus Mihaiu, care a mai precizat că petrecerea a avut loc într-o perioadă în care biblioteca a fost închisă publicului. De altfel, instituția își va relua programul cu publicul luni.

„Evenimentul s-a întâmplat când Biblioteca nu mai avea public, nu am afectat misiunea Bibliotecii, evenimentul a fost închis, nu aveam public în acel moment și este normal să nu fie”, a subliniat aceasta.

De asemenea, Mihaiu a spus că patrimoniul Bibliotecii nu este afectat de astfel de evenimente: „Nu există depozite nici la parter, nici la mezanin unde a avut loc evenimentul concert Delia, nu. Depozitele încep de la etajele 3, 5, 6, colecțiile speciale sunt în depozite cu control acces, noi nu facem evenimente și să periclităm patrimoniul, în niciun caz”.

Întrebată de MEDIAFAX care sunt motivele pentru care un astfel de eveniment organizat de Biblioteca Națională a ieșit în evidență, în condițiile în care și alte instituții din subordinea Ministerului Culturii, precum Opera Națională și Teatrul Național București, găzduiesc petreceri de Revelion, Mihaiu a răspuns că motivul este unul intern.

„Eu am încercat să deschid Biblioteca, sunt primul manager după nouă ani cu concurs, nu mai există interimat, eu vreau să fac reorganizare. De altfel, această reorganizare există ca obligație în contractul meu de management, mi-am asumat reorganizarea, eu am trimis noul ROF propus și organigrama la Ministerul Culturii, sigur că reorganizarea nu convine șefilor și anumitor directori din Biblioteca Națională, pentru că eu voi face această reorganizare care sigur va lovi în comoditatea multora care s-au obișnuit de nouă ani de zile să existe interimate și cum nu le convine ceva să dea jos directorul. Despre acest lucru este vorba, de fapt, se vrea capul meu în acest moment”, a spus aceasta.

„Vor cădea câteva capete prin această reorganizare. Biblioteca Națională este cu prelucrarea cărților undeva în 2016 și este firesc să iau măsuri pentru a mări ritmul și ca Biblioteca Națională să ajungă acolo unde trebuie, iar publicul să aibă acces la cărți așa cum se așteaptă de la o Bibliotecă Națională. Iar eu mi-am propus aceste obiective și sigur că nu convin. Da, trebuie să muncim, despre asta este vorba, trebuie să muncim mai mult și să fim mai responsabili”, a adăugat aceasta.

„Deranjează foarte mult acest restaurant care este normal să existe într-o instituție, accesul se face din afara institiției, nu din interior, Dar acest spațiu a fost prevăzut încă din construcție ca restaurant Eu nu am făcut altceva decât să închiriez și să aduc venituri instituției. Iar restaurantul este civilizat. Și e normal ca publicul și cetățenii Bucureștiului… de ce să stea un spațiu gol sau și Biblioteca Națională să stea goală, un spațiu imens. Se pot întâmpla evenimente”, a spus Mihaiu, care a dat ca exemplu un concert al Patriarhiei organizat în urmă cu câteva săptămâni, ce a avut peste 3.000 de participanți.

„E normal să dau comunității această instituție și să se întâmple evenimente, iar atunci când Biblioteca Națională poate să aducă venituri și să îi fie mai bine, de ce nu. Atât timp cât nu este afectat publicul”, a mai spus managerul Bibliotecii Naționale.

Până la ora difuzării acestei știri, ministrul Culturii nu a putut fi contactat de MEDIAFAX.

Autor

Citește și