Judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, membre în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi cer președintelui CSM, Nicoleta Țînț să demare, la nivelul Secției pentru judecători, „formalitățile necesare în sensul dispunerii de verificări la ÎCCJ vizând modalitatea de respectare a dispozițiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranță națională sub toate aspectele și în toate situațiile care i-au vizat pe judecători și procurori în perioada 1.01.2014-31.07.2018″.
Demersul vine după ce a fost publicată, pe site-ul CSM, motivarea deciziei de validare a raportului Inspecției Judiciare privind dosarele de la DNA cu magistrați. Raportul a fost dezbătut și validat în plenul CSM din 15 octombrie 2019, iar motivarea a fost publicată miercuri.
Potrivit documentului semnat de cele două judecătoare și înregistrat joi la sediul CSM, în considerentele hotărârii plenului, nr. 225/15 octombrie 2019, se arată că practicile procurorilor DNA care au instrumentat cauze cu judecători în modalitățile menționate în cuprinsul Raportului Inspecției Judiciare au reprezentat forme de presiune asupra magistraților, cu consecințe directe în ceea ce privește înfăptuirea actului de justiție.
Printre aceste modalități care au generat presiune se numără, mai scriu Baltag și Oprina:
– perioade de inactivitate nejustificată în multe cauze (de ordinul anilor) subsecvente dispunerii unor măsuri de supraveghere tehnică, de multe ori pe durate de timp semnificative;
– amânarea incunoștințării persoanelor vizate despre supravegherea tehnică exercitată;
– soluționarea în bloc a cauzelor lăsate în nelucrare înaintea operaționalizării SIIJ..
„Aceste împrejurări corelate cu numărul mare de judecători vizați de activitățile de urmărire penală în cauzele aflate pe rolul DNA (structura centrală și structurile teritoriale), precum și cu faptul că în majoritatea covârșitoare a acestor cauze au fost dispuse soluții de neurmărire penală sau de achitare prezintă, prin natura lor, un grad de intruziune extrem de ridicat în drepturile și libertățile magistraților vizați și au constituit – astfel cum s-a constatat deja de plenul CSM – un factor de presiune evidentă asupra acestora, cu consecința afectării garanțiilor de independență a judecătorilor”, se mai arată în sursa citată.
Potrivit judecătoarelor, este necesară verificarea modalității de respectare a dispozițiilor legale care privesc emiterea de către ÎCCJ a mandatelor de siguranță națională, inclusiv din prisma prevederilor Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, verificările urmând a clarifica toate aspectele ce se subsumează acestei proceduri, pentru perioada 01.01.2014-31.07.2018.
Hotărâre nr. 225 CSM din 15 octombrie 2019 by Gandul.info on Scribd