„Colegiul Național al PMP a hotărât cu unanimitate de voturi că susținem alegerile anticipate cu două condiții de la care nu abdicăm: 1. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi. 2. Reducerea numărului de parlamentari la 300. Ambele inițiative sunt ale PMP și au fost adoptate de Senat, mai e nevoie doar de un vot în Camera Deputaților”, a scris Eugen Tomac, vineri pe Facebook.
Președintele PMP a adăugat că „România are nevoie de un restart real nu doar de unul de conjunctură”.
Partidul Mișcarea Populară a inițiat și susținut un proiect legislativ care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis la Referendumul organizat în 2009, în acest sens. Deputații și senatorii PMP susțin că inițiativa transpune „votul poporului” stabilit prin legea electorală, în raport cu populația.
Președintele de atunci al României, Traian Băsescu, a emis, la data de 22 octombrie 2009, Decretul pentru organizarea unui referendum național prin care chemat cetățenii cu drept de vot să-și exprime opțiunea privind trecerea la un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. La votul din noiembrie 200983,3% dintre votanți fiind de acord cu reducerea numărului de parlamentari.
Reacția PMP vine după ce Ludovic Orban a anunțat, vineri, la finalul discuțiilor purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că a convenit cu șeful statului începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Premierul susține că a stabilit cu președintele ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele.
Întrebat dacă își va da demisia, Orban a spus că vor fi aplicate cele mai bune soluții pentru declanșarea alegerilor.