Circ total pe tema autostrăzii Sibiu-Pitești/ „Morimus funereus”, gândacul croitor al stejarului, ar sta în calea finanțării lucrării/ Răzvan Cuc publică o scrisoare în care Comisia Europeană cere lămuriri, printre altele, cu privire la acest gândac

Circ total pe tema autostrăzii Sibiu-Pitești/ Morimus funereus, gândacul croitor al stejarului, ar sta în calea finanțării lucrării/  Răzvan Cuc publică o scrisoare în care Comisia Europeană cere lămuriri, printre altele, cu privire la acest gândac
Publicat: 12/01/2020, 20:42

Răzvan Cuc susține că proiectul a avut acord de mediu. „Dacă erau sinceri și transparenți, întreb și eu pentru românii care își doresc această autostradă, de ce nu fac publică această notificare transmisă de Comisia Europenă? Să vedem și noi ce conține scrisoarea!….Acolo se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute de CE. Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată!

În această notificare se face vorbire de lucruri halucinante!!! Este vorba de o specie de gândac și unele chestiuni birocratice lipsite de consistentă.

Repet SIBIU-PITEȘTI are Acord de Mediu care tratează inclusiv problema acestui gândac!!!!”, scrie fostul ministru.

Cuc spune că acordul de mediu este obtinut din anul 2018. „Acesta a fost lecturat de consultantul UE JASPERS, imediat după obținere și nu au fost observații. În baza acestui Acord de Mediu s-au lansat 3 procedurii de achiziție publică și nu au existat observații de la Consultantul UE JASPERS sau de la Comisie. Acum, după 12-13 luni de la obținerea Acordului de Mediu și după schimbarea ministrului transporturilor (inclusiv a culorii politice a guvernului) Comisia Europeana trece peste avizul favorabil al Consultantului său Jaspers si notifică România că suspendă cererea de finanțare în baza unor observații pe Acordul de Mediu – cam ciudat aș spune!!! Asta văd că nu e nicio problemă pentru Guvernul iresponsabil Orban, pentru că acesta face doar ședințe foto, pentru „Book-ul” propriu, la Bruxelles”, spune Cuc.

În documentul prezentat de Cuc, oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000 iar gândacul de care vorbește Cuc este „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, are mărimea de 20-35 mm și culoarea neagră, care se află pe lista speciilor amenințate.

Răzvan Cuc a anunțat, sâmbătă 11 ianuarie, că oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Pitești.

În replică, ministrul Transporturilor Lucian Bode a negat, într-o postare pe Facebook, blocarea proiectului autostrăzii Sibiu – Pitești, care, conform afirmațiilor fostului ministru Răzvan Cuc nu ar mai beneficia de finanțare din partea UE. „Cei care fac afirmații ar trebui să știe că proiectul SIBIU – PITEȘTI nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii SIBIU-PITESTI asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispoziție 3 luni pentrut adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În cazul în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, a scris ministrul.

Ministerul Fondurilor Europene a comunicat că solicitarea de finanțare a fost transmisă Comisiei Europene spre evaluare în data de 25 oct 2019. În data de 23 dec 2019, CE a solicitat autorităților naționale informații suplimentare cu privire la proiect. Termenul pentru raspunderea la solicitarea de informații din partea CE este de 2 luni de la primirea scrisorii. Solicitarea CE nu afectează în niciun fel implementarea proiectului care este in desfășurare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar