Prima pagină » Știri externe » Incendiile din Australia au aruncat în aer 400 de milioane de tone de carbon. Fumul degajat, răspândit în întreaga lume

Incendiile din Australia au aruncat în aer 400 de milioane de tone de carbon. Fumul degajat, răspândit în întreaga lume

Incendiile din Australia au aruncat în aer 400 de milioane de tone de carbon. Fumul degajat, răspândit  în întreaga lume
Una dintre consecințele incendiilor din Australia este "400 de milioane de tone de carbon", spune dr. Pep Canadell, un om de știință al agenției naționale de cercetare din Australia și directorul executiv al Proiectului Global Carbon, care urmărește emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Pentru a pune această cifră în perspectivă, emisiile totale ale Australiei de anul trecut au fost de aproximativ 540 de milioane de tone. Așadar, incendiile din acest an, alimentate de temperaturi record și secetă, au depășit deja două treimi din această cantitate.

Emisiile de focuri sălbatice au atins 600 de milioane de tone din septembrie până la începutul lunii ianuarie, conform publicației Technology Review.

Populația a fost sfătuită să închidă ferestrele și aerele condiționate. 

Guvernul Australiei a acceptat 100.000 de măști oferite de Commonwealth.

  • Care sunt consecințele?

Incendiile recente au fost atât de mari încât au produs „un număr neobișnuit” de furtuni. Acestea au trimis fumul în stratosferă, unele dintre ele ajungând la o înălțime de 17.7 km.

Odată ajuns în atmosferă, fumul se poate deplasa pe distanțe de mii de km, afectând condițiile atmosferice la nivelul întregului glob.

Pagubele lăsate în urmă incendiilor numără millioane de animale ucise, mai mult de șase hectare distruse, 2000 de case distruse și cel puțin 27 de morți,arata The Union Journal.

Există alte efecte ale incendiilor asupra alimentelor care ar putea părea mai puțin evidente. Poluanții eliberați de focuri sălbatice pot afecta creșterea culturilor și vegetației la sute de kilometri distanță de zona care a ars, notează Fox Business.

Incendiile răspândite în întreaga Australie amenință cu încetinirea creșterii economice, în special în turism și în rândul consumatorilor.Din perspectivă macroeconomică, ar putea avea un impact negativ asupra încrederii consumatorilor, care în acest moment este foarte vulnerabilă.

  • Contribuția guvernului australian

Prim-ministrul Scott Morison a anunțat că guvernul va cheltui 2 miliarde de dolari pentru ca zonele afectate să fie refăcute în următorii doi ani de zile.

Cel puțîn 3.700 de pompieri sunt la sol în orice moment în întreaga țară în cele mai grave perioade, potrivit serviciilor de pompieri de stat. Majoritatea se află în statele cele mai afectate din New South Wales (NSW) și Victoria, iar Canada,SUA și Nouă Zeelandă au trimis peste 240 pompieri pentru a le veni în ajutor popierilor australieni, potrivit BBC.

  • Cine ajută victimele incendiilor din Australia?

Compania Amazon a anunțat că va dona $690,000.

Canada a trimis 100 experți în domeniul incendilor.

UNICEF are experiență semnificativă la nivel mondial în a răspunde situațiilor de urgență, inclusiv în caz de dezastre naturale, dorind să ofere ajutor copiilor din Australia.

  • Angajamentul Australiei privind schimbările climatice

Ținta națiunii în conformitate cu Acordul de la Paris – acordul global pentru combaterea creșterii temperaturilor globale – este reducerea cu 26-28% a emisiilor până în 2030.

Indicele performanței schimbărilor climatice a clasat Australia pe ultimul loc din 57 de țări responsabile pentru peste 90% din emisiile de gaze cu efect de seră din politica climatică.

Partidul Laburist din opoziție din Australia a declarat că guvernul „refuză să acționeze” în privința schimbărilor climatice. Cu toate acestea, guvernul conservator australian susține că este în curs să îndeplinească angajamentele sale până în 2030.

Anul trecut, ONU a raportat că Australia – cel mai mare exportator de cărbune din lume – nu era pe cale să-și îndeplinească angajamentul.

Președintele Academiei Australiene de Știință, prof. John Shine, a declarat „Australia trebuie să ia măsuri mai puternice ca parte a angajamentului mondial de a limita încălzirea globală la 1,5 ° C peste media pe termen lung pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice„.

La cele mai recente discuții ale ONU cu privire la climă, Australia a fost supusă unor critici dure din partea a peste 100 de țări pentru dorința sa de a utiliza creditele, despre care unii analiști spun că este o propunere fără bază legală. Țări precum Statele Unite, Canada, Japonia, Arabia Saudită și Australia, ale căror economii au beneficiat foarte mult de arderea combustibililor fosili, sunt obligate din punct de vedere moral să ajute țările mai puțîn dezvoltate, mai vulnerabile.

Aceasta a fost una dintre problemele de bază ale discuțiilor extrem de pline ale Națiunilor Unite despre climă la Madrid.

  • Incendiile sunt cauzate de schimbările climatice?

În general, este foarte dificil să atribuim impactul schimbărilor climatice unui eveniment specific, în special în timp ce evenimentul se desfășoară„, a spus dr. Richard Thornton, directorul executiv al Centrului de Cercetări Cooperative Bushfires & Natural Hazards.

Dar ceea ce știm este că temperatura medie din Australia este cu aproximativ 1C peste media pe termen lung.” El a adăugat că anotimpurile de incendiu începeau mai devreme și „pericolul cumulativ de incendiu” în multe zone crește.

Prof Glenda Wardle, un ecolog de la Universitatea din Sydney, a declarat: „Nu toate evenimentele meteorologice sunt rezultatul direct al schimbărilor climatice. Dar când vezi tendințe (…) devine incontestabil legat de schimbările climatice globale.”

  • Acordul este obligatoriu din punct de vedere legal?

Pentru guvernele naționale din întreaga lume, schimbările climatice devin rapid una dintre cele mai presante provocări politice. Țările integrează schimbările climatice în politica externă, stabilind modul în care schimbările climatice se leagă de alte domenii de interes național, de la dezvoltarea economică la securitatea națională. De asemenea, aceștia arată un angajament din ce în ce mai mare de a colabora cu alte națiuni și state pentru a conduce acțiunea climatică globală. Această este în practică diplomația climatică și este crucial pentru un răspuns internațional eficient la schimbările climatice.

Un acord internațional precum Acordul de la Paris este obligatoriu în conformitate cu dreptul internațional. Totuși, acest lucru nu înseamnă mult, deoarece, în general, încălcarea dreptului internațional nu are ca rezultat sancțiuni. Această înseamnă că Acordul de la Paris, este în întregime voluntar. Țările semnatare pot decide asupra propriilor măsuri de protecție a climei, dar până în prezent nu există un cadru de reglementare pentru verificarea și punerea în aplicare a rezoluțiilor.

  • Ce se va întâmplă în viitor

Dacă incendiile vor avea loc la fiecare câțiva ani, sau chiar la fiecare 10 ani va fi cu adevărat greu” spune Rosemary Hohnen de la Universitatea Charles Darwin.

  • Dezbatere în Parlamentul European

Săptămâna această la Strasbourg  a fost desfășurată în plenul Parlamentului European de la Strasbourg o dezbatere cu privire la incendiile devastatoare din Australia și rolul Uniunii Europene.

Părerile cu privire la cauza incendiilor sunt împărțite: grupurile politice europene de extremă dreapta (Identity and Democracy Group) și-au expimat poziția: schimbările climatice nu reprezintă cauza incendiilor din Australia, iar acestea se întâmplă în mod regulat,în timp ce grupurile politice europene de stânga (S&D; GUE), își mențin poziția: Acordul de la Paris trebuie pus în aplicare, iar Australia trebuie să își respecte obiectivele climatice.

Președintele Delegației pentru relațiile cu Australia și Nouă Zeelandă, Ulrike MÃœLLER (Renew Europe) a declarat în plenul Parlamentului European „Incendiile fac parte adesea din peisajul comun al Australiei. Cu toate acestea, nu putem ignoră faptul că schimbările climatice au dus la o climă tot mai uscată în Australia, alimentând în acest fel incendiile. Trebuie să verificăm dacă Mecanismul de Protecție Civilă  al Uniunii Europene ar putea face față unor dezastre de acest fel,de intervenții atât în Uniunea Europeană,cât și de posibilitatea de a veni în ajutorul unor țări terțe„.

Delegația Parlamentului European  pentru relațiile cu Australia și Nouă Zeelandă se va deplasa în Australia în luna februarie pentru a vedea care sunt consecințele incendiilor.

Anna CAVAZZIN (Group of the Greens ) „Trebuie să vedem cum putem folosi relațiile economice cu Australia pentru a încuraja adoptarea unei atitudini climatice adecvate în Australia. Vedem că prim-ministrul nu a reacționat. Uniunea Europeană va semna un acord de liber schimb cu Australia, care va duce la creșterea emisiilor de carbon(…) Știm că trebuie să abandonăm cărbunii. Cu toate acestea, Australia va construi cu o firmă europeană -Siemens- cea mai mare mină  din lume. Avem nevoie de  o schimbare de direcție în ceea ce privește politica externă și comercială a Uniunii Europene„.

Kathleen VAN BREMPT (S&D) „Încheiem în acest moment un acord comercial cu Australia și trebuie să ne folosim greutatea în negocieri pentru a aduce Australia de partea noastră. Nu putem permite ca Australia să aibă access la piață noastră,dar să nu ne fie partener în lupta schimbărilor climatice.Viitorul parteneriat cu Australia sau cu alte țări trebuie să reia dispozițiile Acordului de la Paris.În viitor, acordurile comerciale trebuie să fie un exemplu și să ducă la renunțarea la combustibilii fosili„.

Annika BRUNĂ (Identity and Democracy Group)” Liberul schimb este unul dintre principalele cauze ale acestui fenomen. Au fost arestați o serie de personane care au fost la originea acestor incendii. Trebuie să luptăm împotriva dramelor viitoare prin consolidarea programului  RescEU și creând o forță internațională care să lupte împotriva incendiilor majore din afară Uniunii„.

Rămâne de văzut dacă Uniunea Europeană va face eforturi consecvente pentru ca Acordul de la Paris să fie pus în aplicare de toate puterile la nivel mondial și își va consolida poziția pentru a demonstra restului lumii  că „emisiile de carbon pot fi reduse cu creștere economică„, așa cum a afirmat MaroÅ¡ Å efčovič, vice-președinte al Comisiei Europene.

 

 

Loredana Dinu

 

 

Autor