„M-am întâlnit în după amiaza zilei de ieri (vineri – n.red.) cu premierul Ludovic Orban pentru o analiză de etapă a stadiului respectării angajamentelor pe care PNL și le-a luat față de USR cu ocazia votului de investitură a guvernului și o discuție pe contextul politic generat de anunțul angajării răspunderii pe primari în două tururi și perspectivele de anticipate”, a scris liderul USR Dan Barna, sâmbătă, pe Facebook.
Liderul USR a reamintit în postare câteva dintre prevederile acordului politic cu PNL, întocmit pentru învestirea Guvernului Orban.
„După cum știți, USR și PNL au semnat înaintea învestirii guvernului un acord politic cu mai multe puncte care vizau rezolvarea unor probleme urgente pe care românii ni le-au reclamat.Amintesc câteva dintre ele: recursul compensatoriu, desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, alegerea primarilor în două tururi, o corectă reprezentare a diasporei în Parlamentul național, abrogarea unor prevederi nocive ale Ordonanței 114, reducerea impozitării pe salariul minim, prioritizarea proiectelor de infrastructură, demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului, monitorizarea reală a taierilor de lemn”, mai scrie Dan Barna.
Barna a mai spus că a constatat, împreună cu Ludovic Orban, că doar o parte dintre prevederile acordului au putut fi realizate, iar premierul l-a asigurat că toate obiectivele acordului sunt luate în vedere.
„Am constatat împreună că doar o parte dintre prevederile acordului au putut fi realizate până acum. Nu suntem deocamdată nici la jumătate cu lista obiectivelor îndeplinite. I-am spus asta premierului Orban.USR și-a respectat și își va respecta întotdeauna cuvântul dat și ne așteptăm ca partenerii noștri de dialog vor face la fel. În cadrul discuției, premierul Orban mi-a confirmat că și celelalte obiective restante sunt avute în vedere”, mai notează acesta.
Președintele USR a mai precizat că se va întîlni cu premierul Ludovic Orban „de câte ori este nevoie” pentru ca „cei trei ani de derivă ai Guvernării PSD” să nu se mai repete.
„Așa cum am făcut-o în toți acești ani vom continua să fim partizanii reformelor făcute în interesul populației și vom critica ori de câte ori va fi cazul abandonarea sau ezitările care ne abat de la drumul către țara pe care ne-o dorim.Voi continua să mă întâlnesc cu premierul ori de câte ori va fi nevoie, vom dialoga oricât va fi nevoie, vom face în cadrul Alianței USR-PLUS ce este necesar, astfel încât cei trei ani de derivă sub guvernări PSD să nu se mai repete”, a conchis Dan Barna.
Acordul semnat între USR și PNL prevede următoarele condiții:
„1. Se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord Legile justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO
-Abrogarea Legii recursului compensatoriu
-Desființarea Secției de Investigație a Infracțiunilor din Justiție
-Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
-Adoptarea inițiativei cetățenești Fără penali în funcții publice
-Implementarea referendumului pe justiție din 26 mai 2019
2- Revenirea la alegerile primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
-Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
-Corecta reprezentare a Diasporei în Parlament
-Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor generale anticipate
-Introducerea de sancțiuni pentru neorganizarea la timp a alegerilor locale anticipate
3- Abrogarea OUG Lăcomiei 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor
-Așezarea pe principiul contributivității a întregului sistem de pensii plătite de stat
-Nu se vor crește taxe și impozite
-Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate
4.Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României
-Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO
-Finalizarea și operaționalizarea aplicației Inspectoratului pădurii și a SUMAL
-Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintoducerea custodiilor pentru ONG-uri
-Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului
5. Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului”, potrivit documentului obținut de MEDIAFAX.