Autoritățile locale din Arad spun că toate corpurile de clădire ale Liceului German din Arad au fost spălate de cinci ori cu apă curată, iar simptomele pe care le au copiii sunt unele generale, ce nu pot fi legate de cazurile elevilor intoxicați după deratizare, săptămâna trecută.
Potrivit prefectului de Arad, Gheorghe Stoian, a fost contactat chiar și un medic toxicolog de la București, iar probele exclud vreo legătură cu substanțele folosite la dezinsecția din vacanța de iarnă.
„Copiii sunt de la același liceu, numai că sunt din locații diferite. Liceul are trei corpuri de clădire, pe străzi diferite, iar copiii de acum sunt din altă clădire. Dezinsecția a fost făcută peste tot de aceeași firmă și marți (în 14 ianuarie – n.r.), când a sosit Corpul de Control al ministrului Sănătății s-au dispus anumite măsuri, cum ar fi spălarea de cinci ori a tuturor spațiilor cu apă curată, fără niciun fel de soluție. Măsurile au fost realizate integral sub stricta supraveghere a celor de la DSP. (…). S-a luat legătura și cu un medic toxicolog de la București indicat de către Minister și toată lumea a spus că simptomele nu au legătură cu ce s-a întâmplat în 13 ianuarie, respectiv cu serviciul de dezinsecție care a fost efectuat la liceu „, a declarat, pentru Mediafax, Gheorghe Stoian, prefectul județului Arad.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, a declarat, la rândul său, că se știe substanța folosită la dezinsecția în Liceul German și că aceasta nu este cauza problemelor medicale pe care le prezintă cei 21 de elevi care au ajuns în ultimele 24 de ore la UPU.
„Rezultatele de data trecută încă nu ne-au parvenit. Sunt efectuate de laboratorul criminalistic al Poliției Arad împreună cu cel CBRN al ISU. Copiii sunt urmăriți cu atenție în UPU când ajung, dar, deocamdată, nu putem stabili o legătură directă cu evenimentul de săptămâna trecută. Prezintă diferite simptome, prezintă diagnostice diferite. Simptomele sunt generale, nu sunt specifice intoxicației cu substanța de săptămâna trecută. Știm exact de substanță s-a folosit la dezinsecție și nu mai avem niciun internat din episodul de săptămâna trecută. Atunci, clar cauza a fost substanța folosită la dezinsecție. Este o anchetă în curs, un dosar penal preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad”, a spus Cătană.
DSP Arad a dispus, în urma controalelor, reînceperea școlii din 20 ianuarie, iar Cătană spun că nu sunt indicii că ar exista legătură între cazul de săptămâna trecută și cel de săptămâna aceasta.
„Sunt diverse afecțiuni, cazuistica este bogată în această perioadă, avem și enteroviroze, boli infecțioase, iar până în acest moment nu avem indicii că ar avea legătură cu cazul de săptămâna trecută. De data aceasta, din cei 20 prezentați până la ora 24, azi noapte, doar unul a avut erupție vizibilă care a și fost internat la Secția de boli Infecțioase Copii. Am dispus constituirea unei comisii mixte formată din medicul specialist urgență UPU pediatrie, medic specialist pediatru și medic specialist boli infecțioase și copiii care ajung sunt văzuți de această comisie”, a mai spus reprezentantul DSPArad.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au deschis un dosar penal în acest caz unde fac cercetări pentru vătămare corporală. Printre cei audiați a fost și administratorul firmei care a efectuat deratizarea în școală, în timpul vacanței de iarnă.
„S-a dispus efectuarea expertizei toxicologice, dar încă nu a venit rezultatul analizelor, iar în cee ace privește copiii de săptămâna aceasta, la acest moment nu se poate stabili vreo legătură cu incidentul de săptămâna trecută. La acest moment se efectuează urmărirea penală in rem pentru vătămare corporală din culpă și toate faptele, inclusiv faptele de săptămâna aceasta sunt în același dosar”, a declarat, pentru Mediafax, Andreea Alexandra Ailioaie, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.
Copiii au început să se simtă rău încă de luni, de la ora 12, după ce s-au întors la școala care fusese închisă timp de 4 zile. Un număr de 59 de elevi au ajuns la spital, în urmă cu o săptămână, în urma deratizării făcute în timpul vacanței.