Doctorul Adrian Streinu Cercel le transmite oameni că această afecțiune este una ușor de recunoscut. Principalele simptome sunt febra de 39 sau 40 de grade și durerile musculare. „Este o trăsnaie. Și cred că ar trebui să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Până și eu l-am învățat. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor mușchii ca și cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai naibii acasă, să te izolezi, să-ți suni medicul de familie și să-i spui ce ai! Medicul de familie îți spune: ai gripă. Acuma, moda asta, că facem teste dimineața, la prânz și seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienți, sute de pacienți, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo”, afirmă Streinu Cercel.
Recomandarea managerului de la Matei Balș e următoarea: „Stați, fraților, acasă, căutați-vă, sunați-vă medicul de familie, nu mai umblați după teste de gripă, că le faceți degeaba! 80 la sută din ele sunt pozitive, de-adevăratelea, 20 % sunt fals negative! Ca atare, dacă aveți un test fals negativ, ce o să spuneți, că n-aveți gripă când aveți gripă și nu vă tratați? Eu cred că este cazul să ne băgăm mințile în cap și să ne vedem de treburile noastre”.
În ultimele 24 de ore, 141 de pacienți cu gripă au luat cu asalt cabinetele de la „Matei Balș”.
Pe de altă parte, reputatul doctor afirmă că nu înțelege de ce sunt unii medici de familie care ezită să prescrie Oseltamivir, care se vinde sub denumirea de Tamiflu, medicament cu efecte pozitive în numai 24 de ore! „Gripa se tratează cu medicamente antivirale și există un medicament, Oseltamivir, care se folosește și în 24 de ore îți ia cu mâna. Ca atare, astea trebuie folosite! Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toți mințile în cap! Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea și transmiterea virusului populației. Și obțin două lucruri: îi merge bine pacientului și nu mai îmbolnăvește pe altcineva„, conchide Streinu Cercel.
Debutul sezonului gripal a fost săptămâna trecută, iar medicii se așteaptă în perioada următoare ca virusurile gripale să aibă o circulație și mai intensă. Deocamdată, conform datelor Ministerului Sănătății, până la 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc.