„Eu mă abțin, pentru că în momentul în care ai o experiență minimală în a avea aleși locali în administrația publică, poți să te și gândești cum merg lucrurile. În momentul de față, colegii de la USR nu au niciun primar, niciun președinte de consiliu județean și din acest punct de vedere, sfaptul meu e să muncească mai mult, să găsească candidați foarte buni, foarte credibili, în rândul electoratului, să câștige primării și consilii județene și atunci, poate vor înțelege și dumnealor sau unii de acolo cum funcționează democrația”, a spus liderul deputaților PNL, Florin Roman, despre acuzațiile USR, cum că PNL ar face „blat” cu PSD referitor la alegerea primarilor de consilii județene în mod indirect.
Florin Roman a mai adăugat că PNL susține alegerea primarilor în două tururi și alegerea indirectă a președinților de consilii județene „tocmai pentru a termina cu puterea baronului local”.
Despre amendamentul USR referitor la modificarea proiectului de asumare privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, ce prevede revenirea la alegerea președintelui de consiliu județean în două tururi de scrutin, Florin Roman a spus că USR va înțelege mecanismul când va avea aleși locali.
„Probabil că în momentul în care colegii de la USR vor avea și ei aleși locali, primari, președinții de consilii județene, vor înțelege mai exact cum funcționează acest mecanism. Pe mine, personal, mă interesează argumentul USR-ului dacă ar avea o logică. Dar vă întreb de ce nu mergem pe un sistem unitar. Adică, atunci când îmi convine ceva spun că e democratic, și când nu-mi convine, spun că nu e democratic”, a argumentat liderul deputaților liberali.
Florin Roman a susținut că alegerea președintelui de consilii județene din rândul consilierilor e o procedură democratică.
„Acest sistem l-a născut pe Mischie (Nicolae – n.r) , Arsene (Ionel – n.r), a însemnat nașterea generației de baroni puternici. Din partea PNL, alegerea președintelui de consilii județene din rândul consilierilor e o procedură democratică, întrucât spre deosebire de primar, unde municipiul, orașul, comunam e o formă administrativă cuprinsă în Constituție, în cazul consiliilor județene nu avem această prevedere”, a completat Roman.
Guvernul discută, în ședința de marți, o ordonanță de urgență prin care președinții de consilii județene să fie numiți de instituție, nu prin votul cetățenilor, așa cum prevede legea în vigoare, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.
Sursă FOTO: Florin Roman / Facebook