Prima pagină » Știri politice » Iohannis: Europa nu este încă vindecată de flagelul antisemitismului și de morbul extremismului

Iohannis: Europa nu este încă vindecată de flagelul antisemitismului și de morbul extremismului

Iohannis: Europa nu este încă vindecată de flagelul antisemitismului și de morbul extremismului
Klaus Iohannis a decorat, luni, supraviețuitori romi ai Holocaustului, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea Auschwitz-Birkenau. Șeful statului a spus că Europa nu este încă "vindecată" de flagelul antisemitismului.

„La 75 de ani distanță de la descoperirea ororilor tulburătoare odată cu eliberarea Auschwitz-ului, Europa nu este încă vindecată de flagelul antisemitismului și de morbul extremismului. Ce sunt oare obsesiile unor lideri politici care afirmă că Europa este asediată de imigranți, că zidurile sunt o soluție pentru a ne apăra continentul, că romii ar trebui izolați în ghetouri, că evreii ar face mai bine să se mute cu toții în Israel – dacă nu încercări periculoase de găsi justificări pentru propriile eșecuri? A construi un «celălalt» și a-l defini drept răul absolut nu e greu. Lecția Holocaustului nu e atât de departe. În același mod, antisemitismul, rasismul și ura au fost transformate în secolul trecut în politică de stat. Atunci a început, în fapt, distrugerea umanității, întrucât, cum bine spunea Elie Wiesel, «când un popor este trimis la moartea sa, toate celelalte sunt amenințate. Întreaga omenire este amenințată»”, a declarat Klaus Iohannis în discursul susținut la Palatul Cotroceni.

Președintele a decorat trei supraviețuitori ai Holocaustului.

„Suferințele cumplite îndurate de comunitatea romilor din țara noastră în lagărele din Transnistria sunt încă insuficient cunoscute și evocate. Este timpul să aducem în atenția publică Holocaustul romilor și să-i onorăm pe cei care au supraviețuit și care reprezintă, fiecare, o voce a umanității ridicată împotriva rasismului și xenofobiei. Decorarea dumneavoastră, domnule Constantin Brăilă, doamnă Crăciun Florica, domnule Crăciun Traian, îmi doresc să reprezinte un puternic gest al condamnării de către statul român a tragediei pe care ați trăit-o dumneavoastră și comunitatea romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat Iohannis.

Acesta a spus că educația despre Holocaust reprezintă o prioritate la nivel național deoarece pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este mereu prezent.

„Am îndeplinit, cu succes, Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, legislația în ceea ce privește combaterea antisemitismului a fost îmbunătățită, a fost înființat Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, iar educația despre Holocaust reprezintă o prioritate la nivel național. Nu trebuie să ne oprim însă aici, pentru că pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite este mereu prezent. Cimitire evreiești sunt vandalizate, actori publici afirmă supremația unor rase, monstruozitățile Holocaustului sunt public relativizate, unor criminali odioși din istoria noastră li se ridică osanale, concetățeni de etnie romă sunt nu de puține ori umiliți ori discriminați. Aceste evoluții reprezintă un atac frontal la adresa statului de drept și a principiilor democratice, tocmai de aceea contraofensiva trebuie să fie fermă și în acord cu valorile europene. Avem, așadar, nevoie de și mai multă educație, pentru că este singurul angajament ferm că vom apăra în viitor, cu toată forța, democrația, drepturile și libertățile individuale”, a explicat președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis a oferit: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria E „Patrimoniul cultural național”, Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F „Promovarea culturii”, Federației Comunităților Evreiești din România; Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H „Cercetarea științifică”, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Citește și