„Eu nu votez această lege până când domnii Rareș Bogdan și Dacian Cioloș, care au răcnit ca din gură de șarpe să tăiem pensiile speciale nu vor cere, în numele PNL și USR, la Bruxelles, Comisiei Europene, să taie indemnizațiile de vechime ale parlamentarilor europeni. Nu mi se pare normal ca un parlamentar care ajunge ministru de Finanțe în România să nu aibă nicio compensare, în timp ce un parlamentar care ajunge un funcționar de rangul 4 la Banca Mondială să aibă pensie specială. În România ești privilegiat dacă îți faci treaba la Bruxelles.Haideți să mutăm Parlamentul la Bruxelles, că oricum ceea ce decidem vine de acolo. (…) Eu nu vreau să joc într-o comedie de acest fel în România, că tot vorbim de ipocrizie”, a declarat Varujan Vosganian în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților privind eliminarea pensiilor speciale.
Acesta vrea să voteze „în cunoștință de cauză” inclusiv privind reglementarea din alte țări.
„Aș vrea să știu înainte de a vota, care este salariul mediu și pensia medie pe aceste categorii, care e punctul de pensie pentru magistrați, pentru ofițerii de informații, pentru militari. Aș dori să știu și care este reglementarea în alte țări. Ca nu cumva să inventăm noi roata. (…) Nu mi se pare normal să venim cu o lege care anulează toate pensiile speciale fără să venim cu o lege care reglementează statutul profesional. Nu putem să eliminăm acest drepturi fără să le compensăm”, a mai spus Vosganian.
Solicitarea deputatului ALDE ca proiectul de lege să fie retrimis comisiei de specialitate a fost respinsă cu 230 de voturi „contra”, 21 „pentru” și 28 de abțineri.
Camera Deputaților dezbate, marți, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.
Ludovic Orban a declarat că inițiativă ar trebui rediscutată în comisia de muncă, deoarece nu este de acord cu propunerile deputatului PSD Adrian Solomon care prevăd eliminarea pensiilor speciale și ale sportivilor sau oamenilor de cultură, propuneri care au fost acceptate în comisie.
Foto: Mediafax Foto / Adrian Piclisan