Tribunalul București a respins cererea de recuzare a magistratului care judecă o contestație la executare formulată de Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a cerut schimbarea judecătorului pe motiv că nu e imparțial, întrucât acesta a semnat un memoriu unde erau criticate chiar afirmațiile lui Dragnea.
„Am făcut o cerere de recuzare, întrucât dânsa a formulat o cerere de abținere în care a invocat aceleași temeiuri în care le-a invocat și prima judecătoare care s-a abținut și a cărei cereri de abținere a fost admisă. Este vorba despre faptul că au semnat un memoriu către CSM cu privire la niște afirmații făcute în mod special de domnul Dragnea. Atâta timp cât un judecător, din această perspectivă, semnează un asemenea memoriu, noi am considerat – ca și prima instanță, care a admis cererea de abținere – că nu poate fi imparțială nici măcar aparent”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, la Tribunalul București.
Însă, după deliberare, instanța a respins cererea de schimbare a judecătorului.
Știre inițială
Fostul Lider PSD ajuns la Tribunalul București în jurul orei 8:30 pentru judecarea unei contestații la executare formulată de acesta împotriva deciziei de condamnare din Dosarul Angajărilor fictive, alături de avocații Flavia Teodosiu și Corneliu Liviu Popescu.
La termenul de joi, avocații au formulat o cerere de recuzare a judecătorului, iar un alt complet de la Tribunalul București se va întruni pentru a delibera asupra solicitării. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins pe 21 ianuarie recursul în casație înaintat de Liviu Dragnea și celelalte persoane condamnate în dosarul Protecția Copilului Teleorman împotriva deciziei prin care au primit pedepse cu executare. Decizia instanței supreme este definitivă.
Avocata fostului lider al PSD, Flavia Teodosiu, a declarat în fața Completului de 5 judecători că în sarcina clientului ei nu se poate reține fapta de instigare la abuz în serviciu.
„Dreptul de a aplica sau nu sancțiunea disciplinară este un drept exclusiv al angajatorului. Dacă Legiuitorul nu a impus o sancțiune expresă pentru angajator, în opina noastră nu se putea reține lipsa de sancționare în cazul doamnei Alesu Floarea (n.r. – fosta directoare generală a DGASPC). Dacă doamna Alesu nu poate fi sancționată, nici în cazul domnului Liviu Dragnea nu se poate reține fapta de instigare la abuz în serviciu. (…) Am înțeles să formulez recurs în casație deoarece aceste texte de lege niciodată nu puteau să ducă la condamnarea doamnei Alesu, cu atât mai puțin a domnului Dragnea. Admiteți recursul în casație și dispuneți achitarea cu toate consecințele legale”, a declarat avocata lui Liviu Dragnea, potrivit adevărul.ro.
La momentul transmiterii știrii, un compelt de judecători de la Tribunlul București deliberează cu privire la cererea de recuzare formulată de avocații lui Liviu Dragnea.
Cererea întemeiată de avocați se bazează pe motivul că judecătoarea Manuela Orzață a semnat o cerere a Forumului Judecătorilor din România prin care solicita, alături de alți magistrați, apărarea reputației în urma unor declarații politice făcute chiar de Liviu Dragnea.
La rândul ei, judecătoare a depus o cerere de abținere invocând același motiv, însă i-a fost respinsă. Abia după refuzarea cererii, avocații fostului lider PSD au formulat cererea de recuzare.
Foto: caracter ilustrativ