„La Paroșeni vom trece pe gaz o parte din grupuri. Va investi compania care va rămâne. Avem la dispoziție Fondul de Tranziție ( Just Transition Found) care pentru România s-ar putea să ajungă la un miliard de euro, din care 30% se poate folosi pentru investiții în tehnologie. (Fondul n.r.) va putea fi folosit pentru tranziția județelor cu cărbune din România. Putem folosi acest Fond de Tranziție sau mai avem la dispoziție Fondul de Modernizare care permite, conform Articolului 10 din Tratatul de Aderare, modernizarea centralelor vechi pe cărbune cu centrale de producere a energiei electrice pe gaz. Acolo ar fi vreo 7 miliarde de euro pentru modernizarea, tehnologizarea instalațiilor de producere a energiei electrice din România. Prin Ministerul Energiei se vor aloca”, a precizat ministrul.
Sunt vizate în princiapl termoncentralele Mintia și Petroșani. „Vom reuși să salvăm cele două termocentrale, cea de la Paroșeni și cea de la Mintia. Cea de la Paroșeni cu cele patru mine, cea de la Mintia care produce energie termică și energie elctrică pentru Municipiul Deva. Se dorește a fi preluată de Municipiul Hunedoara sau de Primăria Deva. (…) Trecem Paroșeni într-o nouă companie și transformăm pe gaz unitățile de la Paroșani. Deci avem gaz ca și combustibil de tranziție, iar la Mintia același lucru, pentru că nu va putea funcționa mult timp pe cărbune, (doar dacă va fi vorba de) acel cărbune mai puțin poluant”, a mai spus Virgil Popescu.
Romgaz va gestiona investițiile pentru o nouă termocentrală pe gaz la Mintia.
„Romgaz are în planul de investiții la Mintia o centrală pe gaz pe teren tot al Companiei Energetice Hunedoara pentru că acolo există transformatoarea, logistica de injecție a curentului electric. (…) Am reușit să deblocăm vânzarea acelui teren și a echipamentelor aferente acelui teren care să permită construcția unei centrale de producere a energiei electrice de tipul celei de la Brazi și Iernut de către Romgaz la Mintia”, a mai explicat acesta.