Guvernul Boris Johnson nu le spune adevărul cetățenilor, afirmă Ivan Rogers, citat de publicațiile Die Welt și Le Figaro.
„Europa nu a văzut încă adevăratul haos generat de Brexit”, adaugă diplomatul britanic, avertizând că la finalul perioadei de tranziție, care expiră pe 31 decembrie 2020, există riscul producerii unui „Brexit dur”.
„Mulți politicieni din zona de dreapta a Partidului Conservator vor în continuare un Brexit fără acord, o ieșire la sfârșitul anului 2020 fără niciun acord privind viitoarele relații”, atrage atenția Ivan Rogers.
Marea Britanie, membră a comunității europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23.00 (1 februarie, 0.00, ora Bruxellesului). Va urma o perioadă de tranziție, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.
Irlanda de Nord va continua să aibă statut special și după perioada de tranziție, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relațiile post-Brexit. Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obțină până la sfârșitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relațiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârșitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relațiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziție post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020.