Ludovic Orban a făcut marți, în debutul ședinței de guvern, un scurt bilanț la 3 luni al Executivului pe care îl conduce. Pe lista evidențiată de premier se aflăabrogarea recursului compensatoriu,eliminarea pensiilor speciale sau numirea titularilor la conducerea parchetelor.
Premierul a uitat să menționeze unele măsuri controversate, cum ar fi prorogarea majorării alocațiilor pentru copii sau adoptarea mai multor decizii curente prin asumare în Parlament, metodă taxată deja de Curtea Constituțională.
În plus, Executivul ar putea să adopte în ceasul al 12-lea cea mai controversată dintre toate măsurile: OUG-ul care permite decontarea de către CNSAS a tuturor serviciilor medicale din spitalele private.
Premierul Orban a calificat drept „absolut impresionant ritmul de îndeplinire a angajamentelor” asumate de Guvernul pe care îl conduce, la împlinirea „frumoasei vârste de 3 luni”.Cele mai multe dintre „realizările” guvernului liberal au fost de fapt măsuri de desființare a unor decizii luate de PSD în ultimii trei ani.
„Vă readuceți aminte că gradul de îndeplinire a programului de guvernare de către guvernele PSD după trei ani și aproape jumătate era de sub 15% raportat la obiectivele stabilite în programul de guvernare…Uitându-mă la programul de guvernare, vreau să vă spun că este absolut impresionant ritmul de îndeplinire a angajamentelor. Practic, putem să fim extrem de mulțumiți de acțiunea foarte angajată a Guvernului, de rapiditatea cu care am găsit soluții, nu numai la problemele pe care le-am inclus în programul de guvernare, ci la multitudinea de probleme cu care am fost confruntați datorită administrării catastrofale a treburilor publice în ultimii ani”, a spus prim-ministrul în debutul ședinței de Guvern.
Printre realizări, Orban a amintit :
– restructurarea Guvernului
– asigurarea condițiilor de desfășurare a alegerilor prezidențiale
– nominalizarea unui candidat pentru funcția de comisar european
– organizarea examenului de rezidențiat
– pregătirea stocurilor de energie pentru iarnă
– abrogarea recursului compensatoriu
– numirea titularilor la conducerea parchetelor
– desecretizarea documentelor Ministerului de Interne în cadrul dosarului 10 august
– eliminarea pensiilor speciale
– reluarea procedurii de înscriere a sitului Roșia Montana în patrimoniul UNESCO
Alte măsuri cu impact semnificativ în perioada post-Dăncilă au fost: abrogarea Ordonanței 114 sau amânarea dublării alocațiilor pentru copii. „Putem să fim extrem de mulțumiți de acțiunea foarte angajată a Guvernului”, a spus Ludovic Orban.
Șeful Guvernului nu crede că moțiunea de cenzură va trece
Premierul Orban a declarat, înainte de ședința de guvern, că, potrivit evaluării actuale a liberalilor, nu există numărul necesar de voturi ca moțiunea de cenzură inițiată de PSD să fie adoptată în Parlament.
„Conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD este normal că încearcă să creeze această percepție publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de așteptat și vom vedea ce se va întâmpla mâine, noi suntem pregătiți pentru orice eventualitate. Căderea moțiunii înseamnă continuarea activității Guvernului și ambiția de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se va aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate„, a afirmat Orban, după ce a participat la un eveniment organizat la ASE.
Întrebat dacă Guvernul a pregătit proiectul de OUG privind organizarea anticipatelor, premierul a explicat: „Este foarte important să existe o reglementare care să permită, pentru că, în cazul în care moțiunea este adoptată, nu mai avem calitatea de a putea emite ordonanțe de urgență și nu este posibil ca pe cale parlamentară să se poată adopta, prin dezbatere, reglementarea în cazul alegerilor anticipate”.
Adevărata „bombă” pregătită de Guvernul Orban – privatizarea mascată din sănătate
Premierul Ludovic Orban a declarat că proiectul de ordonanță de urgență care permite accesul nelimitat al spitalelor private la decontări din banii publici ai programelor naționale de sănătate se va afla pe ordinea de zi a ședinței de guvern de marți în măsura în care are toate avizele.
„Este un proiect de ordonanță de urgență care modifică legislația în domeniul Sănătății, care, ca și principală reglementare, practic, permite accesul nediscriminator al cetățenilor la serviciile de sănătate, finanțate din programele de sănătate ale Casei, care, practic, permite ca cetățenii să acceseze servicii din partea spitalelor private. În condițiile în care proiectul de ordonanță are toate avizele, cu siguranță va fi pe ordinea de zi a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, marți, întrebat dacă proiectul de OUG va fi aprobat marți de Guvern.