Premierul demis-desemnat, Ludovic Orban, ia în calcul o coaliție de guvernare cu USR și PMP, în cazul destul de probabil în care după eventualele alegeri anticipate, liberalii nu vor obține majoritatea pentru a forma singuri guvernul.
„Cei mai apropiaţi parteneri au fost USR şi PMP, ăsta este adevărul (…). Stând în Opoziţie, ne-am armonizat multe dintre punctele de vedere în diferitele poziţionări. Evident, nu toate punctele de vedere. Dar s-a creat o anumite unitate, să spunem, în acţiunea de Opoziţie”, a declarat Ludovic Orban vineri seara, la TVR 1.
Până la anticipate, Orban, care este premier desemnat (din nou), a anunțat indirect că mizează ca guvernul pe care îl va propune în Parlament să nu treacă la vot. Dacă o va face însă, nu va fi cu voturile PNL. „Există şi posibilitatea să fie învestit guvernul, cu voturile PSD, ale celor care au iniţiat moţiunea de cenzură cu care ne-au dat jos. (…)”.
„Dacă este votat de parlamentarii PSD, înseamnă că prin votul pe care îl dau vor spune că: suntem de acord cu programul de guvernare, suntem de acord cu componenţa guvernului, suntem de acord ca guvernul să fie PNL, suntem de acord să nu mai facem opoziţie, că noi am învestit guvernul. Păi nu vă daţi seama că ar fi ridicoli?”, a subliniat Orban.
Președintele PNL nu a părut încântat de ideea unor alianțe electorale pentru alegerile locale, dar nu o exclude complet.
„Noi facem sondaje de opinie în fiecare localitate şi în fiecare judeţ, pentru că avem doi, trei candidaţi pe care îi măsurăm. Evident, noi vrem să vedem şi agenda populaţiei, care sunt priorităţile din perspectiva populaţiei şi ne desemnăm candidaţii de primar în urma acestei cercetări sociologice. Asta nu înseamnă, de exemplu, că s-ar putea într-o localitate că e mai bine să se meargă într-o anumită formulă. Eu n-aş susţine. E o situaţie care se va decide în fiecare organizaţie locală”, a subliniat Orban.
Șeful Guvernului demis a avansat și trei variante de dată pentru eventualele alegeri anticipate: 14, 21 sau 28 iunie.