Prima pagină » Diverse » Când au loc simulările la Evaluarea Națională 2020. Calendarul complet

Când au loc simulările la Evaluarea Națională 2020. Calendarul complet

Când au loc simulările la Evaluarea Națională 2020. Calendarul complet

Mai puţin de jumătate de an îi desparte pe elevii din clasele a VIII-a de examenele de la Evaluarea Naţională, conform calendarului de desfășurare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020, publicat în Monitorul Oficial.

Media generală obținută de candidații intră în componența mediei de admitere în învățământul liceal de stat, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu.

Calendar complet – Evaluarea Națională 2020

  • 2 – 5 iunie 2020 – Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020;
  • 5 iunie 2020  – Elevii de clasa a VIII-a termină școala;
  • 15 iunie 2020 – Limba şi literatura română (examen scris);
  • 17 iunie 2020 – Matematică (examen scris);
  • 18 iunie 2020 – Limba şi literatura maternă (examen scris);
  • 22 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00);
  • 27 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor finale.

Ministerul Educației şi Cercetării (MEC) a aprobat – anul trecut – calendarul, respectiv metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020. Ordinul de ministru aferent (4.916/2019) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 712/29 august 2019.

Principalul element de noutate di nacest an îl reprezintă intervenția asupra modalității de soluționare a contestațiilor cu scopul de a optimiza procesul de evaluare.

Mai exact, „în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații”.

Anterior intrării în vigoare a noii metodologii era luată în considerare o diferență de 1,5 puncte.

De asemenea, este inclusă în mod explicit în metodologie precizarea că Regulamentul (UE) 2016/679 – Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR) se aplică în mod corespunzător.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a se desfășoară, anual, într-o singură sesiune şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.

Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.