Premierul Ludovic Orban acuză fosta guvernare PSD pentru situația bugetară dificilă în care a fost adusă România, inclusiv pentru procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană. „Ești obligat să te împrumuți, Ministerul de Finanțe nu are ce face”, a declarat Orban marți la Gândul LIVE.
Ludovic Orban spune că PSD a creat deficitul excesiv și a lăsat o adevărată „bombă cu ceas” în privința bugetului de stat.
„Cei de la PSD au provocat toate aceste cheltuieli, noi am încercat să le menținem în limite normale. În aceste condiții, ești obligat să te împrumuți, Ministerul de Finanțe nu are ce face. Dar ne împrumutăm mult mai ieftin decât ei, la o dobândă de 3,3%, nu 4,6% cum swe împrumuta Guvernul PSD. Dacă Ministerul de Finanțe nu se împrumută, nu poate să plătească salarii, pensii și toate celelalte cheltuieli angajate”, a declarat Orban la Gândul LIVE.
Legat de procedura de deficit excesiv în care România va intra din martie, premierul spune că nu există riscul să plătim ceva suplimentar:
„Noi vom răspunde acestei proceduri cu planul nostru de readucere a deficitului în limitele prevăzute în tratat. Nu există niciun fel de risc ca România să plătească ceva”, a spus Ludovic Orban.
România va intra, cel mai devreme în luna martie, în procedura de deficit excesiv, a declarat ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu.
Declanşarea procedurii de către Comisia Europeană e „încă un cadou lăsat României de PSD”, iar deficitul va veni sub 3% abia în 2022, spune Cîțu.
Florin Citu a explicat la începutul lunii februarie de ce instituția pe care o conduce trebuie să se împrumute cu 5 miliarde de lei. Există doua motive: deficitul bugetar estimat pentru acest an și plata împrumuturilor care vin la scadenta din anii anteriori.
„Au trecut prin parlament doua legi cu impact bugetar negativ major – fară sursa de finanțare, legea salarizării și legea pensiilor”, a subliniat atunci ministrul. Florin Citu a detaliat și cum sunt folosiți, în fiecare luna, banii luați din aceste împrumuturi.
„În fiecare luna de la buget se plătesc:
– aproximativ 11 miliarde de lei pentru pensii și ajutoare sociale. Doar legea pensiilor votata de PSD anul trecut înseamnă că în fiecare luna 2 miliarde lei trebuie luați de undeva- PSD nu a indicat sursa de finanțare.
– aproximativ 9 miliarde lei salarii în sectorul bugetar. Și aici sunt aproape 2.5 miliarde lunar care nu au sursa de finanțare.
– aproximativ 4 miliarde lei pentru medicamente și bunuri și servicii
– aproximativ 1 miliarde de lei pentru subvenții agricultura în avans.
Mai sunt și alte cheltuieli dar acestea sunt majore”, afirma Florin Citu.
Ministrul de Finanțe mai spune că împrumuturile pe care le face nu sunt secrete și că a anunțat de la începutul anului necesarul de finanțare pentru 2020. „Se vede clar că avem 4.5 miliarde lei fară acoperire și banii trebuie luați de undeva”, a precizat Florin Cîțu.