Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, adoptată pe 4 februarie de Guvern, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.
OUG prevede, printre altele, reducerea structurii de personal a ANAF cu peste 2.000 de posturi şi eliminarea a 35 de posturi de conducere.
„Vorbim despre reducerea structurii de personal a acestei instituţii cu peste 2.000 de posturi, de asemenea, eliminarea a 35 de posturi de conducere, iar din patru vicepreşedinţi rămân trei. Este un act normativ promis pentru reorganizarea acestei instituţii şi eficientizarea activităţilor de colectare a impozitelor şi taxelor percepute contribuabililor români”, a declarat, la data adoptării ordonanţei, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.
Tot miercuri a fost publicată în Monitorul Oficial OUG pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol şi bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.
Ordonanţa Guvernului nr. 19/2002 se modifică astfel: ”baza materială destinată activităţii de reprezentare şi protocol – pentru activităţile Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului României, Curţii Constituţionale şi ale entităţilor juridice, subiecte de drept public, care desfăşoară activităţi de interes naţional”.
Ministerul de Finanțe a primit undă verde de la Fondul Monetar Internațional pentru implementarea proiectului de restructurare a ANAF, potrivit căruia peste 2.000 de persoane vor fi concediate.
Ministrul demis al Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că ceea ce s-a făcut în privinţa reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este susţinut aproape în totalitate de echipa FMI, a cărei evaluare arată că mergem în direcţia corectă.
„Am demarat reorganizarea ANAF, care a trecut printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Echipe ale Fondului Monetar şi ale ANAF s-au uitat la această reorganizare şi vă spun că ce am făcut noi este susţinut aproape în totalitate de cei de la FMI. Fără să discutăm înainte cu ei, evaluarea lor arată că mergem în direcţia corectă”, a declarat Florin Cîţu într-un interviu pentru Realitatea Plus.
O echipă de la Fondul Monetar Internaţional a venit în România în ianuarie pentru a evalua modul de colectare și situația finanțelor din țara noastră.