Spionul care a salvat Cracovia din mâinile naziștilor a murit la vârsta de 103 ani. Viața lui seamănă cu un roman de acțiune

Spionul care a salvat Cracovia din mâinile naziștilor a murit la vârsta de 103 ani. Viața lui seamănă cu un roman de acțiune
Publicat: 13/02/2020, 15:26

Un spion sovietic, care are meritul de a fi salvat Cracovia din mâinile naziștilor, a murit la Moscova, la câteva zile după ce a împlinit 103 ani. Biografia lui seamănă cu un roman de acțiune, de la lupta cu invadatorii naziști din Polonia, până la anii 1980, în care Aleksei Botyan a antrenat trupele de commando.

Aleksey Botyan a trăit multe în viața lui, scrie rt.com. S-a născut în 1917, în timpul prăbușirii Imperiului Rus. Familia lui a locuit într-un teritoriu care a devenit o parte din Polonia, în anii 1920.

Ar fi putut rămâne un profesor de școală – prima lui carieră – dar în 1939 a fost recrutat de armata poloneză, la câteva zile după invazia nazistă. În calitate de subofițer de apărare aeriană, în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Botyan a tras în avioanele de vânătoare Junker.

Ulterior, unitatea lui Botyan a zburat înspre est, unde s-a predat Armatei Roșii. Bărbatul a evadat și a revenit în satul lui natal. Calitatea de „fugar” în timpul regimului Stalin ar fi adus, de la sine, o execuție, dar nu și în cazul lui Botyan, care s-a înrolat în aparatul de securitate a statului, la câteva luni după ce naziștii au invadat URSS, în iunie 1941.

Aleksey s-a antrenat ca sabotor și expert în misiuni clandestine. Acesta a reușit să distrugă liniile germane de aprovizionare, în timpul bătăliei disperate pentru Moscova. Ulterior, după 1943, Aleksey a fost agent sub acoperire, coordonând forțele partizane din Ucraina, Belarus, Cehoslovacia și Polonia.

Cracovia în picioare

Polonia a fost scena celor mai celebre operațiuni ale spionului Botyan. Cel mai bun exemplu: Raidul de patru ore din orașul Ilza. Operațiunea, pusă la cale de forțele rezistenței poloneze fidele sovieticilor, din Armata Poporului, a dus la eliberarea celor captivi și golirea de provizii a depozitelor germane. În ianuarie 1945, Botyan a înregistrat cel mai important succes al său, în apropiere de Cracovia.

Orașul polonez a supraviețuit neatins în fața ocupației germane. Spre deosebire de alte locuri din Polonia, aici nu au avut loc lupte de gherilă. Naziștii aflați în retragere nu s-au obosit să demoleze monumentele istorice sau siturile strategice.

Explicația oficială a sovieticilor a fost că Armata Roșie a pus la cale o ofensivă-fulger în Cracovia și naziștii nu au avut tip să distrugă orașul. În prezent, istoricii polonezi spun însă că naziștii nici măcar nu au dorit să distrugă Cracovia, pe care o considerau un „oraș antic german”.

Avertismente de inundații

În goana lor spre retragere, naziștii au aruncat în aer mai multe poduri din Dunajec și au închis Barajul Roznow. Ultima acțiune ar fi putut duce la o catastrofă în Cracovia. Dacă barajul ar fi fost demolat, puhoiul ar fi ras orașul de pe fața pământului. Botyan și oamenii săi au reușit să evite un dezastru.

Rețeaua lui Botyan a aflat unde sunt depozitate materialele pirotehnice pentru distrugerea barajului și au acționat rapid. Explozibilul era ascuns într-un castel vechi din Nowy Sacz, un oraș situat la sud-est de Cracovia, distrus înainte ca trupele sovietice să ajungă în regiune. Botyan a primit cea mai înaltă distincție – Eroul Rusiei – pentru această operațiunea, în 2007.

Legendă și ficțiune

Aventurile de război ale lui Botyan, după ce dosarele sale au fost declasificate în 1960, au stat la baza cărții „Viraj Major”, o adaptare a poveștii reale a unui grup de agenți de spionaj, trimiși în spatele liniilor inamice, pentru a preveni distrugerea Cracoviei. Personajul principal este parțial bazat pe Botyan.

Serviciul în slujba serviciilor sovietice este mai puțin cunoscut. Botyan a avut acțiuni numeroase în Cehoslovacia și Germania de Vest și a fost implicat în instruirea partizanilor în tehnici de sabotaj, ocupându-se de trupele de commando Vympel.

Botyan s-a retras din serviciul activ în 1983, dar a păstrat legături cu serviciile speciale, în calitate de consultant civil.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale