Majoritatea dintre noi ne-am lovit de acest cuvânt – „cancer” –, fie citind o ştire care anunţă o statistică sumbră, fie experimentând pe propria piele traumele fizice şi psihologice pe care le presupune această maladie, fie prin prisma unei persoane dragi afectate. În momentul în care un pacient primeşte acest diagnostic, viaţa lui şi a celor apropiaţi se transformă într-o căutare continuă, într-o luptă pentru supravieţuire, cu scopul de a amâna cât mai mult plecarea din această lume.
Acest zbucium perpetuu ne împinge însă deseori să căutăm soluţii-minune pentru a uşura suferinţa, în speranţa că nu vom fi nevoiţi să trecem prin chinul citostaticelor. Iar la o simplă căutare pe internet, rezultatele indică o suită întreagă de remedii şi terapii alternative, promovate pe diverse forumuri sau site-uri, care nu au însă parte de studii de amploare care să le certifice eficienţa, potrivit csid.ro.
Altele, în schimb, au intrat în vizorul oamenilor de ştiinţă din lumea medicală, iar rezultatele preliminare indică potenţiale efecte benefice, dar şi reacţii adverse pe măsură. Astfel, până să se afirme fără echivoc de către instituţiile abilitate că riscul acestor terapii alternative este mai mic decât beneficiul, mai avem nevoie de câţiva ani şi de suficiente studii pe eşantioane mari de persoane.
Pentru a aduce puţină lumină asupra acestei teme sensibile, am vorbit cu dr. Edvina Pîrvu, medic specialist Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Colţea din Bucureşti.
Citește continuarea pe CSID.ro.
Sursă FOTO: colaj Shutterstock / caracter ilustrativ