Emma Zeicescu l-a avut ca invitat în ediţia Gândul LIVE de joi pe primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă. Alegerile locale bat la uşă, iar edilul va candida pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4, din partea PSD.
Nu vor crește taxele și impozitele!
Nu creștem taxele și impozitele, vrem un hub de business, avem 600 ha până la linia de centură, de aceea dezvoltăm stația de metrou, vrem și în această zonă de sud investiții. Altfel, devenim aceeași populiști pe care îi cunoaștem cu toții.
https://www.facebook.com/Gandul.info/videos/2573788102862036/
Despre bursele prea mici în sector
Orice sistem social, de premiere, asistență socială, trebuie să aibă sustenabilitate. Ca să avem așa ceva, trebuie ca bugetul S4 să permită. Sesizăm că există o diferențiere. Min. Educației trebuie să facă acest lucru. Numai așa se poate asigura… Nu e corect ca un copil din S4 să aibă o bursă diferită față de unul din Sectorul 1 sau Sibiu…
Min. Educației ar trebui să dea el bursele acestea. Să rețină din bugetul primăriilor sumele respectivă. Sunt diferențe. Unele sectoare au bugetele de 6 ori mai mari decât al S4, deși are mai puțini locuitori. Mi-aș dori din tot sufletul să avem mai mulți bani pentru burse.
În Sectorul 4 nu s-a investit deloc în ultimii 30 de ani. Nu vine nimeni să investească într-un asemenea loc.
Despre triplarea taxei de gunoi: Este un fake news
Este un fake news, taxa de gunoi e 5 lei, nu s-a triplat. Câștigătorul licitației publice este ROSAL, doar noi am făcut licitație, chiar dacă Curtea Supremă ne-a obligat pe toți. Oamenii au posibilitatea să plătească toate taxele prin mai multe modalități. La ghișeu, online, toate automatele self pay pot fi folosite. Anul acesta am avut cele mai mici cozi din istoria noastră.
Oamenii s-au schimbat în bine foarte mult. Sunt mai pretențioși cu serviciile publice. Cu certitudine va fi o masă critică de politicieni care vor ști să explice de ce unele lucruri costă cât costă, dar, în același timp, pentru că oamenii și-au pierdut încrederea, de ce trebuie să plătească bani.
Gunoiul costă, e un serviciu public. Dar cei care fac colectare selectivă se vor diferenția net de ceilalți. Avem și dezvoltăm acest lucru. Cei care vor recicla nu vor plăti NIMIC la taxa de gunoi.
Despre faptul că pe vremea lui „Piedone” nu era taxă de gunoi: „Era integrată în întreținere”
Despre ADP Sector 4
ADP S4 a câștigat o licitație publică, unde am oferit 5 locuri, 5 operatori economici. Nu s-au înscris prea mulți operatori economici. Funcționează ca orice altă societate comercială, se supune Curții de Conturi. Nu consider că există o problemă legată de transparență. Dânșii sunt plătiți numai pentru prestație, nu au un buget anual de la Primărie. Primesc ceea ce muncesc.
Despre reabilitarea blocurilor din Sectorul 4
Finanțarea este cea mai importantă problemă pentru reabilitarea blocurilor. Am creat posibilitatea de a finanța aceste proiecte. Criteriile au fost decise de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. La începutul anului 2016-2017 cădeau balcoanele unor imobile precum frunzele toamna, comitetul a decis reabilitarea blocurilor cu risc vital pentru oameni.
Cele mai mari probleme sunt la blocurile cu peste 10 etaje. Sunt blocuri unde sistemele de prindere a balcoanelor s-au dezintegrat.
Primăria își asumă în primul rând responsabilitatea, fiind beneficiarul, apoi constructorul. La un volum foarte mare de lucrări… Astăzi, din 2016 până acum ne apropiem de 450 blocuri care au fost reabilitate. E o performanță deosebită pe care o avem. Mai mult de 100 de unități locative pe an nu ai cum să rezolvi. Ai un număr de firme la dispoziție. Cu tot suplimentul din Vietnam, Sri Lanka, nu există capacitate logistică.
Parcările pe Șoseaua Giurgiului
Va fi finalizată în maxim o lună, iar toate lucrările de trasare vor fi efectuate în acest interval de timp. Timpul de finalizare e sfârșitul lunii martie a acestui an. Vom finaliza integral Șoseaua Giurgiului, atât a locurilor de parcare, cât și a altor elemente.
Când va fi reabilitată Strada Poștalionului
Sunt 9 străzi pe care le reabilităm. O parte din ele vor fi gata, se toarnă asfalt. Poștalionului va fi gata până la 1 aprilie.
Despre METROU și parcări lângă mijloacele de transport în comun
Termenul de proiectare e până la sfârșitul acestui an. Construcția efectivă durează 18 luni. Vom avea stația funcțională în 2021-2022. O să fim la câteva sute de metri de linia de centură, unde vom avea o parcare park and ride, vom avea o parcare cu o capacitate de 2000 de mașini, cei ce vin din comuna Berceni pot lăsa mașinile, să nu se mai întâmple ce vedem azi în București. Fiecare stație de metrou din S4, cu o singură excepție, are o parcare pentru mașini.
Toate parcările din S4 sunt gratuite. Avem parcări unde oamenii parchează la intrarea în parcare, nu în parcare. Întâi oamenii lasă gratuit parcare, apoi introduc taxa. La toate parcările publice, vom avea taxare – 50 de bani pe oră, 1 leu două ore.
Parcările sunt automatizate. Avem un sistem electronic de atribuire a locurilor de parcare.
Despre traficul din Capitală
Avem o îmbunătățire a calității traficului, a timpului de așteptare. Am lărgit șoseaua Berceni de la 2 la 4 benzi, de la Pța Sudului a scăzut mult timpul de așteptare (de la 45 min la 7 min), am reabilitat Bd Constantin Brâncoveanu și Alex. Obregia. Al doilea tronson vizează locurile de parcare.
Suntem după 30 de ani, am întreprins măsuri efective de urbanizare. Facem pasarelă pietonală, pe șoseaua Berceni, lângă stația de metrou Dimitrie Leonida. E o lucrare unicat în ceea ce înseamnă administrația publică. Trebuie să înțelegem că Bucureștiul și S4 trebuie să înglobeze Popești Leordeni și Jilava. Sectorul 4 a luat măsuri energice, după 30 de ani, la cât de puține lărgiri s-au făcut în Capitală, în S4 s-au făcut cele mai multe lărgiri.
Gardurile separatoare reprezintă o opțiune și a fost dublată de Administrația PMB pentru a fi folosită de ambulanțe, mijloace de transport în comun. Aș păstra numai în acest context gardurile. Pentru zona noastră sunt finalizate și în max. 3 săptămâni vom face două pasaje rutiere, pe șoseaua Turnul Măgurele. E zona din Apărătorii Patriei, zona aceea a fost uitată, s-a dezvoltat haotic și a trebuit să o ordonăm. Am dat străzilor utilități, erau străzi de pământ. Astăzi, vă zic cu mare bucurie, această zonă e substanțial diferită față de acum 3 ani.
Despre cele două grădinițe închise în Sectorul 4
Problema e una complexă și pleacă de la faptul că în 2016 din cele 26 grădinițe din S4, 14 erau în clădiri cu risc seismic și a început reabilitarea. Am reamenajat spații care să îndeplinească normele în mai multe locații, astfel încât distanța pentru copii și părinți să fie mai mici. Cu titlu de provizorat, avem mai multe spații în care am relocat copii. Aceasta reprezintă 2 spații, în care am relocat copii. Supărarea are legătură cu o prevedere a Min. Sănătății care prevede ca o grădiniță să nu fie la mai mult de 15 minute de un imobil.
Sunt convins că în urma demersului de reabilitare. Nu s-a gândit nimeni că și pentru ele e nevoie de reabilitare, aceste grădinițe respectă întocmai standardele, este a doua serie de copii, e a doua serie de copii care vine aici. Până la această oră în aceste spații au fost găzduiți 1000 de copii. Nu au avut nicio reclamație până acum. Am avut plângeri de la locatari, nu de la părinți.
Până la grădinițele noi, ele vor fi gata la începutul anului viitor, lucrările vor începe în 15 martie și până acum am reabilitat 8 grădinițe. Săptămâna viitoare vom reporni încă o grădiniță care a fost renovată. În aceste unități nu se investise nici măcar un leu. Noi ne-am prelevat de ceea ce înseamnă legalitate, am contestat PV al DSP și ANPC, având o diferență de abordare vizavi de dânșii, deoarece transparența e destul de importantă. Le-am pus la dispoziție imagini cu aceste grădinițe.
Noi am făcut un studiu de impact, care nu a fost luat în seamă de instanțele publice. Dau amendă pentru că nu există autorizație, e o mentalitate de birocrație. Ce-ar fi făcut dacă am fi avut 14 grădinițe în risc seismic 1? Câte unități școlare
Daniel Băluță, în calitate de stomatolog, despre cazul băiețelului de 4 ani mort după anestezia la dentist: A lipsit o zonă de monitorizare
Să știți că sunt destul de multe cazuri care necesită analgosedare, dar acestea trebuie făcute în procedură de spital, respectând protocoale. A lipsit o zonă de monitorizare a pacientului, posibilitatea de a-l intuba.
Analgosedarea nu poate avea loc dacă copilul nu este cooperant. Părintele semnează în principiu, dar e important să nu îi inducem în eroare pe oameni. Medicul e cel care decide, asta e foarte clar. Dar e important să respectăm exact domeniile pentru care suntem autorizați.
Alegerile locale bat la uşă, iar Daniel Băluţă va candida pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 4, din partea Partidului Social Democrat (PSD).