Diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical, în Turcia. Ensar Duman: Peste 6.000 de persoane diagnosticate au fost operate în Istanbul, în ultimii 10 ani

Publicat: 19/02/2020, 19:00
Actualizat: 06/04/2021, 14:52

Diabetul de Tip 2 a atins nivelul de epidemie la nivel mondial, susțin specialiștii. Datele arată că aproximativ 425 de milioane de persoane, aproape jumătate de miliard de oameni, suferă de această boală. Vești bune vin însă din Turcia, unde „peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 au fost operate în ultimii 10 ani”, afirmă consilierul medical Ensar Duman.

Diabetul de tip 2 face ravagii și în România. Statisticile arată că 12,4% din populația României, aproximativ 1,7 milioane de români, suferă de diabet de tip 2. Și mai îngrijorător este scăderea vârstei persoanelor diagnosticate și creșterea numărului celor aflați în faza de prediabet.

În ultimile două decenii, specialiștii în Chirurgie Metabolică au descoperit o metodă de vindecare chirurgicală a diabetului de tip 2. Intervenția poartă numele de Transpoziție/ Interpoziție ileală, iar numărul pacienților care optează pentru ea este într-o continuă creștere. Printre ei se află și români, care au ales Turcia pentru calitatea serviciilor și tehnologiei medicale și ajutați de reprezentațele pe care aceste spitale le au în România. Consilierul medical Ensar Duman ne vorbește despre această operație de diabet din Turcia.

Diabetul zaharat de tip 2 operat cu succes în Turcia

Pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 și sunt la curent cu medicația și metodele actuale de tratament, operația aceasta nu este o noutate. Ea aparține Chirurgiei Metabolice, a fost denumită intervenție de Interpoziție/Transpoziție Ileală, dar forma de referință mai scurtă, folosită în mod curent este de operație de diabet de tip 2. Primele sale recomandări au apărut în 2007, iar în 2016, în baza cazurilor rezolvate, specialiștii au propus oficial tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală. „Operația se realizează laparoscopic. Se intervine pe intestinul subțire, pe segmentul ileon și doar în situații rare este implicată și o mică porțiune a stomacului. În urma operației este reglat metabolismul și sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistența la insulină a organismului. Analizele ulterioare vor indica remisia bolii, valorile vor fi normale și nu vor mai aminti de diabetul de tip 2”, explică Ensar Duman.

Viața cu diabet de tip 2 – regim alimentar, complicații, tratament medicamentos sau injectabil

Pentru un pacient diabetic al cărui stil de viață și alimentație au fost schimbate radical de la depistarea bolii, metoda de tratare chirurgicală este în sfârșit o veste bună.

„Pentru o persoană care trăiește măsurându-și valorile glicemei de două ori pe zi sau mai des, care ține regim și urmează un tratament medicamentos sau injectabil, viața este complicată. Statistic vorbind, unul din 11 adulți suferă de diabet zaharat de tip 2. Diabetul aduce cu sine complicații multiple, face ravagii în organism și scade drastic calitatea vieții. În tot acest timp, gândiți-vă că peste 6.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, din Turcia, Europa, Asia și SUA au fost operate în Turcia. Săptămânal, doi pacienți proveniți din România ajung prin intermediul clinicii Ensar Duman, în marile spitale de Chirurgie Metabolică din Turcia și sunt supuși intervenției de diabet de tip 2.

Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală este un proces ireversibil. Boala nu revine, iar valorile glicemiei pacienților operați indică acest lucru! Sub îndrumarea medicului, persoana operată va renunța treptat la medicație și la tratamentul injectabil cu insulină”, spune Ensar Duman.

Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenție

Prin reprezentanțele sale din România, spitalele din Turcia ușurează procesul pregătirii pre-operatorii a pacienților proveniți din alte țări.

„În general, operația presupune o deplasare de nouă zile în Turcia. Totul începe la București, unde este alcătuit dosarul medical al pacientului pentru a fi trimis spre analiză, în Turcia. Ulterior, are loc plecarea pacientului în Turcia. Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenție, timp în care se vor efectua analize complexe, extinse. În ziua 3 are loc intervenția, iar apoi urmează alte 4 zile post-operator. În general, pacienții care au apelat la serviciile mele de consiliere au fost internați 7 zile. După revenirea acasă, valorile glicemiei vor continua să fie monitorizate de către pacient pentru o perioadă de o lună și jumătate de la operație. Chiar dacă pacientul revine în țară, legătura cu medicul va continua să fie strânsă. Primul control va avea loc la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 și 24 de luni de la operația de diabet de tip 2”, declară Ensar Duman.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu