Prima pagină » Știri » Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București: „Apropierea Ucrainei de UE, o amenințare pentru Rusia lui Putin” / „Federația Rusă nu vrea pace în Donbas” / Despre anexarea Crimeei: „Este ilegală, nerecunoscută la nivel internațional”

Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București: „Apropierea Ucrainei de UE, o amenințare pentru Rusia lui Putin” / „Federația Rusă nu vrea pace în Donbas” / Despre anexarea Crimeei: „Este ilegală, nerecunoscută la nivel internațional”

Oleksandr Bankov, ambasadorul Ucrainei la București: „Apropierea Ucrainei de UE, o amenințare pentru Rusia lui Putin” / „Federația Rusă nu vrea pace în Donbas” / Despre anexarea Crimeei: „Este ilegală, nerecunoscută la nivel internațional”

La șase ani de la anexarea Peninsulei Crimeea și declanșarea războiului din estul Ucrainei, consolidarea militară rusă la Marea Neagră reprezintă o realitate și pacea este departe în aceste regiuni vecine României. Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a vorbit la Adevărul Live despre influența Rusiei asupra Europei.

Deși părem departe de conflictul din Ucraina, suntem mai aproape decât credem. EuroMaidanul a fost urmat de anexarea Crimeei de către Rusia, un act de agresiune asupra unui alt stat. Războiul din sud-estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morți și este departe de a fi încheiat.

Rusia nu vrea pace pentru Donbas

„De fapt, Rusia vrea legalizarea situaţiei în care cei care se prezintă şefi ai aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Luhansk să fie legitimaţi prin alegeri organizate, în condiţiile în care nu avem cum să organizăm alegeri în mod democratic”, spune Oleksandr Bankov.

Nu pot fi organizate alegeri democratice

„Acum două săptămâni, mai exact pe 11 februarie, a avut loc o ofensivă pe toată linia de front a trupelor ruse și cele separatiste susținute de ruși și din păcate am avut victime în rândurile militanților ucrainieni.

Poziția Rusiei este neschimbată, rămâne pe poziție că nu vrea într-adevăr pace pentru Donbas, pentru că tot mai insistent sunt vocile care spun că mai întâi trebuie să facem noi pași pentru Donbas și după aia vom trece la soluționarea conflictului din punct de vedere umanitar, militar, al statului de drept.

De fapt, Rusia vrea legalizarea situaţiei în care cei care se prezintă şefi ai aşa-numitelor republici populare Doneţk şi Luhansk să fie legitimaţi prin alegeri organizate, în condiţiile în care nu avem cum să organizăm alegeri în mod democratic”, susține Bankov.

Avem unele succese după summitul de la Paris / Rusia vrea să mențină deschis conflictul

„Avem totuşi unele succese după (summitul în formatul, n. red.) Normandia de la Paris. Un schimb de prizonieri de război și persoane deținute în Federația Rusă și teritoriile ocupate din Donbas. Și cei ruși din Ucraina. S-a întâmplat la finalul anului trecut, pe 29 decembrie, a fost un schimb de 76 de persoane și acum sunt negocieri la Minsk în acest grup trilateral privind un schimb de prizonieri de război pe formatul toți pe toți”, explică ambasadorul.

Donbas nu va deveni Transnistria!

Acest conflict de șase ani e drept dovadă că poziția Rusiei este de a nu ajunge la pace, de a menține acest conflict, ca o ancoră pentru a împiedica dezvoltarea Ucrainei pe calea europeană.

Pace în Donbas nu poate fi cu orice preț. Nu cred că Donbas riscă să devină Transnistria, adică un conflict înghețat. Conflictul transnistrean presupune un dialog între Chișinău și Tiraspol, ceea ce permite de fapt Rusiei că nu este parte a acestui conflict și de a spune tot timpul – trebuie să rezolvați între voi ce aveți de rezolvat – cu toată că Tiraspolul e dependent sută la sută de Federația Rusă.

La Donbas, Ucraina nu va accepta niciodată un dialog cu așa numiții șefi ai republicilor populare Donețk și Lukansk. Nu vrem ca Rusia să fie scoasă de la masa negocierilor. Rusia participă, alimentează și susține acest conflict”, declară Bankov.

Rusia va plăti un preț mult mai mare pentru extinderea agresivă

„Riscul extinderii conflictului din Donbas NU poate fi exclus. În 2014 nu am crezut că Rusia ne va ataca direct după Crimeea la Donbas. Știm cu toții despre implicarea directă a trupelor rusești acolo unde era necesar pentru a menține situația teritoriilor ocupate și pentru a susține acțiunile prin implcare mai amplă. Prezența lor e dovedită atât de OSCE, cât și de alți parteneri. Costul extinderii va fi mult mai mare decât Rusia plătește acum.

Trebuie să restabilim relații cu Rusia, dar nu cu orice preț. Trebuie să existe respect, în jurul său și în alte regiuni. Rusia e implicată și în alte țări. Trebuie să dea dovada unui stat membru permanent al Consilului de Securitate.

Sunt din regiunea Lukhansk, am fost relativ recent acolo, la finalul anului 2018. Localitățile limitrofe liniei de front suferă, sunt depopulate. Zona este controlată de grupuri militare, autoproclamate și sigur că nu puteți avea nicio speranță de a avea acces la justiție sau alte forme de democrație, în teritoriile aflate sub ocupația militară.

Rusia încalcă tratatele în mod direct

În contextul relației cu Rusia sunt mai multe tratate pe care Rusia le încalcă în mod direct. Avem mai multe procese cu Federația Rusă în diverse arbitraje, curți internaționale.

Referitor la Crimeea, situația nu e foarte dezbătută. Asta nu înseamnă însă că dosarul Crimeei nu este discutat la nivel internațional.

Din păcate, accesul organizațiilor în zonă este foarte limitat de Federația Rusă, care pretinde să aibă dosarul închis și de a avea suveranitate în aceste teritorii. Ne bucurăm că anexarea ilegală a Crimeei nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

Crimeea este a Ucrainei

Spun foarte clar şi foarte direct că Crimeea aparţine Ucrainei de jure, este parte a teritoriului ucrainean care momentan se afă sub ocupaţia Federaţiei Ruse”, afirmă ambasadorul.

Apropierea Ucrainei de UE, cea mai mare amenințare pentru Federația Rusă

„În primul rând, aceste speranţe se bazează pe dorinţa populaţiei. Vă dau sondaje recente, făcute în februarie anul acesta, care spun că peste 60% din populaţia Ucrainei sprijină aderarea Ucrainei la UE şi peste 50% crede că garanţia securităţii Ucrainei poate fi obţinută prin aderarea la NATO.

Ucraina devine din ce în ce mai apropiată de UE. Eu cred că succesul Ucrainei reprezintă o mare amenințare pentru Rusia. Pentru că regimul actual din Federația Rusă prezenta mereu UE și valorile UE ca fiind ostile pentru mentalitatea rusească, iar Ucraina fiind cel mai apropiat stat pentru Federația Rusă ca mentalitate e cea mai bună dovadă că se poate și altfel, că există o altă direcție de dezvoltare, civilațională. Un stat profund comunist, cu istorie de 70 de ani, sub guvernare comunistă, își poate face alte succese

Nu știu cine mai crede în declarațiile lui Putin, că suntem același popor, că avem aceleași valori. După peste 13.000 de morți, după peste 1,8 milioane de persoane deplasate intern, refugiați, după mai multe acțiuni ale Federației Ruse, narativul țintește o anumită parte a populației”, declară Bankov.

Foto: Facebook / Oleksandr Bankov

Autor