EXCLUSIV | Există și o altă fațetă a infecției cu Coronavirus. Este despre ROBOR la trei luni

EXCLUSIV | Există și o altă fațetă a infecției cu Coronavirus. Este despre ROBOR la trei luni
Publicat: 04/03/2020, 22:11

ROBOR 3M ar putea să scadă în acest an până la un nivel chiar și de 2%, în condițiile în care, deja, guvernele și băncile centrale și-au schimbat viziunea de la un optimism generat de potențialul de creștere economică, la un pesimism susținut de efectele economice negative stârnite inclusiv de infecția cu Coronavirus (COVID-19), a mărturisit pentru Gândul.info renumitul bancher Robert Rekkers.

Potrivit precizărilor directorului general al Agricover Credit IFN, scăderea dobânzilor ar fi un efect secundar „foarte interesant” al fenomenului Coronavirus. Mai pe scurt, micșorarea preconizată ar putea reduce semnificativ costurile de finanțare.

În viziunea sa, de ceva vreme, guvernele și băncile centrale au devenit „superstresate” și „văd” toate prognozele de creștere economică complet schimbat, „pentru că totul este în scădere”. Deja, se vorbește de recesiunea care „bate la ușă”.

De aceea, în viziunea lui Rekkers, guvernele și a băncile centrale au apelat la singura „armă” menită să mai diminueze din potențialele efecte dezastruoase ale recesiunii economice, și anume la reducerea acestor dobânzi. În acest context, bancherul este optimist că, în 2020, românii ar putea asista la o reducere semnificativă a ROBOR 3M, rata dobânzii de referință (depozite interbancare la termen de trei luni luni, începând cu data valutei spot).

Dacă la data de 3 ianuarie 2020, ROBOR 3M era la un nivel de 3,19%, la data de 4 martie 2020 aceasta a ajuns la un nivel de 2,89%.

Conform precizărilor lui Rekkers, până la finele anului, ROBOR ar putea atinge un nivel de 2,5 și chiar și de 2%.

Gândul.ro: Zilele trecute, BNR s-a împrumutat în euro la dobânzi negative. Dobânzile negative la o scară așa de largă indică primele semne de recesiune economică. Infecția cu Coronavirus generează pierderi economice greu de anticipat. Contextul acesta este sau nu unul propice pentru îndatorare, pentru investiții în baza unor credite contractate în aceste luni, atât de fermieri mici, cât și de cei mari?

Robert Rekkers: Eu zic că acest Coronavirus este ceva grav pentru economie, dar are și anumite efecte neașteptat de pozitive, în sensul că toate aceste bănci centrale și guvernele sunt foarte îngrijorate și caută stimulente pentru economie. De aceea, mă aștept la o reducere destul de importantă a dobânzilor.

Dobânzile în euro sunt deja negative și, iată, România a profitat. Eu zic că va fi un efect și pe leu, pe ROBOR. În prezent, aceasta este în jur de 3% la trei luni (n.r. – ROBOR 3M – 2,89% în 4 martie 2020). Mă aștept ca ROBOR 3M să scadă probabil cu 0,4-0,5% în următoare. Aceasta este singura armă pe care o are Guvernul. Vorbim de reducerea dobânzilor, de stimularea economiei, practic de reechilibare a efectelor negative generate de Coronavirus.

Gândul.ro: Chiar și așa, sunt eficiente investițiile în agricultură, în condițiile unei recesiuni care bate la ușă?

Robert Rekkers: Pe fermierii care pot accesa fonduri de dezvoltare rurală, pentru că mai sunt bani în exercițiul financiar 2014-2020 și pot primi granturi de 50%, 70% sau 90% (dacă vorbim de agricultură ecologică sau de tineri fermieri), îi îndemn să folosească aceste instrumente. Este vorba aici de o finanțare atractivă, în mare parte gratis.

Gradul de îndatorare este mare. Pe cei care își pot permite să facă investiții, care nu sunt îndatorați și care au și cashflow predictibil, îi invit să investească și să facă acești pași spre modernizarea fermelor. Dacă nu te modernizezi, dacă nu ai suprafețe mari, cultură intensivă sau super-intensivă în termeni de pomicultură spre exemplu, nu ai viitor.

Gândul.ro: Care sunt perspectivele pentru agribusiness în acest an?

Robert Rekkers: Este clar că agricultura a câștigat foarte mult în termeni de performanță, de productivitate, de importanță. Câștigul poate nu a fost așa de mare în termeni de procentaj din produs net sau produs brut, dar în termeni de contribuție, de implicare a oamenilor, eu zic că este important ce s-a realizat în această perioadă.

Pe de altă parte sunt niște semne de întrebare cu privire la lipsa de apă în sol. Aceasta este o problemă pentru sectorul agricol. Nu a nins și nu a plouat suficient.

De asemenea, este un semn de întrebare cu privire la gradul de îndatorare. Foarte mulți fermieri au investit. Și foarte bine că au investit. Însă, aceștia au contractat tot felul de credite, la termen scurt, la termen lung, iar acest grad de îndatorare și responsabilitatea plății ratelor și a dobânzilor afectează accesul la finanțare.

Nu este clar ce se va întâmpla cu subvențiile din acest an și până în 2027, cu noua Politică Agricolă Comună. Sunt semne de întrebare și cu privire la accesul la fondurile structurale, la condiționarea acestor fonduri structurale.

Gândul.ro: În cadrul celei de-a VII-a ediții a Conferinței Pomiculturii Românești ați vorbit și de apetitul fermierilor români pentru achiziția de terenuri cu bani împrumutați. Ce ne puteți spune despre această tendință?

Robert Rekkers: Zilnic avem cereri de credit pentru achiziția de terenuri agricole, nu numai de la clienți foarte mari, ci și de la clienți medii și mici. Primul reflex al unui fermier care lucrează o suprafață de teren și află că este de vânzare, este să caute o soluție să-l cumpere. Noi vrem să-i ajutăm pe acești fermieri. Ei lucrează acel pământ, știu mult mai multe despre performanțele la hectar, despre veniturile care pot fi generate de acele suprafețe.

Cele 25.000 ha vândute în perioada 2018-2019, despre care am vorbit în conferință, au fost finanțate în ultimii doi ani. Media de preț al unui hectar de teren a fost de 3.000-4.000 euro. Prețurile au fost mai jos în această perioadă, dar vorbim de anumite zone cu costuri de achiziție care au depășit și 6.000-7.000 de euro hectarul.

Noi facem în fiecare an o analiză cum se dezvoltă prețul pe hectar în fiecare zonă. Și în 2019 prețurile au crescut. Și în acest an ne așteptăm la creșteri de preț de cel puțin 10 la sută.

În ceea ce privește creditele acordate de noi pentru achiziția celor 25.000 ha, vorbim de cel puțin 500 de milioane de lei.

Gândul.ro: Se menține trendul acesta de achiziție de pământ arabil?

Robert Rekkers: Da. Deja, în primele două luni ale acestui an am observat un apetit mare pentru achiziții de teren. Și asta chiar dacă fermierii sunt mai îndatorați, chiar dacă nu sunt siguri de cashflow în acest an. Oportunitatea de a cumpăra pământ și dreptul de preemțiune nu sunt ratate.

Gândul.ro: Asta înseamnă că aveți acces la resurse financiare importante.

Robert Rekkers: Avem toate resursele asigurate pentru 2020. Avem două miliarde de lei disponibile pentru a-i finanța pe fermieri, avem susținerea băncilor importante, cum sunt Banca Mondială, BERD, toate instituții foarte mari.

Analizăm foarte clar ce putem face și pe piața de capital. Dacă putem accesa bani din piața de capital, putem da mai departe fermierilor la condiții foarte bune.

Sursă foto: CMA

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Cel mai puternic bombardier strategic al Statelor Unite a participat la un exercițiu aerian comun...