Prima pagină » Știri » IMAGINI DE GROAZĂ cu plămânii bolnavilor infectați cu coronavirus. Cercetătorii chinezi arată cum, în cazuri severe, pe CT apare plămânul „complet alb”

IMAGINI DE GROAZĂ cu plămânii bolnavilor infectați cu coronavirus. Cercetătorii chinezi arată cum, în cazuri severe, pe CT apare plămânul „complet alb”

IMAGINI DE GROAZĂ cu plămânii bolnavilor infectați cu coronavirus. Cercetătorii chinezi arată cum, în cazuri severe, pe CT apare plămânul „complet alb”

Imaginile obținute prin Tomografia Computerizată ar putea fi cea mai sigură metodă de a diagnostica în mod corect infecția cu noul coronavirus, se arată într-un articol al specialiștilor în radiologie din Wuhan, publicat în Jurnalul American de Radiologie (AJR). Astfel, radiologii au evidențiat modificările la nivelul plămânilor care apar la persoanele infectate. În cazul COVID 19, apar leziuni pulmonare specifice. Se poate observa „sufocarea” alveolelor pulmonare cu exudat sau transudat. În cazuri severe, pe imaginile CT se poate observa plămânul „complet alb”.

„A fost efectuat un studiu retrospectiv la 62 de pacienți consecutivi cu pneumonie COVID-19 confirmată de laborator. Imaginile CT și datele clinice au fost revizuite. Doi radiologi specializați pe CT toracic au evaluat distribuția și semnele CT ale leziunilor și au notat, de asemenea, gradul de implicare a semnelor CT”, se arată în studiul de ultimă oră publicat pe 5 martie de Shuchang Zhou, Yujin Wang, Tingting Zhu și Liming Xia în Jurnalul American de Radiologie (AJR).

Studiul scoate în evidență leziunile specifice provocate de coronavirus în stadii incipiente ale infecției și degradarea treptată a plămânilor în stadii avansate.

Un alt studiu, publicat în aceeași revistă anterior,  citat și de sciencedaily.com, relevă modificările specifice, pe imaginile CT, ale plămânilor persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Cercetătorii au concluzionat că CT-ul toracic a avut o rată scăzută de diagnostic greșit pentru COVID-19 (3,9%, 2 / 51) și ar putea ajuta la standardizarea caracteristicilor imagistice și a regulilor de transformare pentru diagnosticul rapid; cu toate acestea, CT rămâne o modalitate limitată pentru identificarea virușilor specifici și pentru a face distincția între viruși

Puțin peste 70% dintre pacienți aveau vârste cuprinse între 21 și 50 de ani, iar 78% aveau febră ca simptom de debut. Doar cinci pacienți au prezentat boală asociată cu un focar de familie.

Cercetătorii au comparat de asemenea caracteristicile clinice și caracteristicile imagistice la pacienții care au simptomme asociate unei forme ușoare de boală și cazuri de urgență, respectiv forme de pneumonie grave sau fatale.

Pacienții care au făcut forme grave ale bolii  au fost mai în vârstă decât pacienții din celălalt grup, dar rata de infectare cu coronavirus nu a fost semnificativ diferită între cele două gruăuri. Acest lucru sugerează că încărcătura virală ar putea oferi o mai bună reflectare a gravității pneumoniei Covid-19.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele