În lunile ianuarie și februarie ale lui 2020, importurile de soia ale Chinei s-au majorat cu 14,2 puncte procentuale de la an la an, conform datelor oficiale date publicității duminică, 8 martie a.c., pe fondul definitivării procesului de vămuire a cargourilor americane încărcate cu prețioasa materie-primă.
Potrivit Reuters, China, cel mai important cumpărător la nivel mondial, a achiziționat 13,51 milioane tone de soia în primele două luni ale anului. Totalul este vizibil mai mare decât cel de anul trecut.
La acel moment, importurile se cifrau la un total de 11,83 milioane tone soia boabe, conform statisticilor date publicității de Administrația Generală a Vămilor, duminică, 8 martie 2020.
Oficialitățile vamale chineze precizau luna trecută că vor da publicității date preliminare pentru primele două luni ale anului, și nu defalcat. Datele statistice preliminare date publicității de China erau, de obicei, distorsionate de pauza de o săptămână în care se sărbătorește în mod tradițional Anul Nou Chinezesc.
În decembrie 2019, China achiziționa 9,54 milioane tone de soia boabe, după terminarea formalităților vamale pentru vasele provenite din Brazilia și din China.
Procesatorii chinezi au cumpărat mai multă soia nord-americană după ce Beijingul a emis cote suplimentare netarifate pentru anumite transporturi maritime din SUA, înaintea parafării acordului bilateral SUA-China, finalizat în ianuarie 2020.
Anterior, China acordase deja excepții la tarifele de import anumitor procesatori chinezi de soia, astfel încât să aducă materia-primă din SUA.
În ciuda mișcărilor rapide de pe piață, măsurile restrictive impuse de Beijing în ceea ce privește infecția cu Coronavirus au încetinit operațiunile unităților de procesare, prin blocarea transportului de materie-primă și de produse prelucrate.
Nivelul cotelor de procesare ar putea să-și revină însă relativ ușor, în condițiile în care măsurile de izolare se vor diminua, ca urmare a scăderii nivelului de infecții cu Covid-19 din China.
Soia nord-americană domină de obicei piața în ultimul trimestru al anului, cât și în primele luni ale anului, atunci când exporturile SUA se majorează, pe fondul recoltărilor din toamnă.
Un război comercial între SUA și China a izbucnit la mijlocul anului 2018, atunci când exporturile de soia nord-americană către China au fost reduse semnificativ în ultimul an și jumătate, chiar dacă anumite achiziții importante au fost totuși raportate.
China a promis să cumpere mai multe bunuri de proveniență agricolă din SUA, ca urmare a acordului încheiat între Beijing și Washington și semnat la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. Documentul nu a facilitat însă, până în acest moment, achiziții semnificative de produse agricole din SUA, incluzând aici și soia.
Ministrul Agriculturii din SUA, Sonny Perdue, declara miercurea trecută că Beijingul se va îndrepta către stocurile SUA abia la finele primăverii în curs, ba chiar și în vara lui 2020.
Cerea de soia a Chinei a fost diminuată în ultimele luni inclusiv de focarele de pestă porcină africană (PPA) care au dus la diminuarea șeptelului cu aproape 50 la sută.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ