Publicația americană Business Insider a reușit să aibă acces la documente secrete în care autoritățile americane au speculat diferite scenarii referitoare la răspândirea coronavirusului în Statele Unite ale Americii. Cum se aplică aceste scenarii în cazul României?
Cifrele prezentate sunt șocante, însă președintele SUA, Donald Trump, continuă să le infirme.
În luna februarie 2020, The American Hospital Association a găzduit o prezentare referitoare la coronavirus în cadrul căreia au fost scoase la iveală documente secrete care relevau cum se pregătește sistemul de sănătate din SUA, respectiv, spitalele, de o epidemie – scenariu este unul „apocaliptic”.
Se pare că răspândirea bolii este una de proporții mult mai mari decât anunță în mod oficial autoritățile americane, potrivit documentelor secrete publicate de Business Insider.
În acestea sunt specificate următoarele cifre:
– 480.000 de decese cauzate de virus;
– 5,8 milioane de persoane spitalizate.
În documentele menționate mai sus sunt dezvăluite și informații referitoare la categoriile de persoane mai vulnerabile în fața noului COVID-19.
Astfel, cea mai vulnerabilă categorie o reprezintă persoanele care suferă și de alte boli. De asemenea, se specifică și faptul că în cazul persoanelor în vârstă de peste 80 de ani, riscul de deces din cauza noului coronavirus ajunge la 14,8%. Acest risc este mai mic în cazul persoanelor cu vârste curpinse între 70 și 79 de ani – 8%, iar în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 60 și 69 ajunge la 3,6%.
– 1 / 10 de persoane în cazul celor care au afecțiuni dinainte de contractarea virusului;
– 1 / 100 de persoane în cazul celor cu o stare de sănătate bună și fără alte afecțiuni medicale.
Potrivit datelor prezentate de Dr. James Lawer, profesor la Centrul Medical al Universității din Nebraska, se estimează că virusul va infecta 30% din populația Statelor Unite ale Americii iar rata de spitalizare a celor infectați va ajunge la 5% din pacienți.
Însă Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că rata de mortalitate esate de 3,4%, ceea ce înseamnă că numărul deceselor în scenariul aplicat asupra României ar putea ajunge la 175.000.
De reținut este faptul că scenariile referitoare la răspândirea virusului se pot modifica pe măsură ce ce vor afla mai informații despre COVID-19.