EXCLUSIV | Interviu cu profesorul Iordan G. Bărbulescu, despre viitorul românilor din Marea Britanie: „Am încredere în faptul că Marea Britanie și România vor continua să aibă relații economice bune”

EXCLUSIV | Interviu cu profesorul Iordan G. Bărbulescu, despre viitorul românilor din Marea Britanie: „Am încredere în faptul că Marea Britanie și România vor continua să aibă relații economice bune”
Publicat: 10/03/2020, 16:19
Actualizat: 07/04/2021, 03:30

Iordan G. Bărbulescu este diplomat, profesor universitar și doctor în Științe Politice și Sociologie, decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Gândul a discutat cu domnia sa despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și despre rolul pe care îl va ocupa România în viitoarea reconfigurare a acesteia.

Gândul: Ce înseamnă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Iordan G. Bărbulescu: În primul rând, acest eveniment este o criză. Ca orice criză, putem privi acest moment și ca pe o oportunitate.

Știm foarte bine că Marea Britanie a fost mai degrabă interguvernamentalistă decât federalistă și știm că Uniunea Europeană este într-un moment de blocaj, pentru că are de ales între a se întoarce la interguvernamentalism sau a face pasul decisiv către federalism.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, îi va obliga pe unii să iasă în față și să își exprime fățiș opțiunea pentru federalizare sau pentru întoarcerea la interguvernamentalism.

Această posibilitate de a clarifica lucrurile este marele avantaj pe care Uniunea Europeană îl are in acest moment. Există și multiple dezavantaje, de la problema bugetului, până la faptul că a plecat unul dintre liderii Uniunii Europene.

Marea Britanie avea o relație extraordinară cu Statele Unite, iar în această situație de criză era un avantaj să ai un interlocutor de genul său.

De asemenea, Uniunea Europeană a pierdut un stat cu o linie de apărare extrem de puternică. Cu toate acestea, Brexitul poate deschide drumul către o federalizare mai rapidă a Uniunii Europene, ceea ce ar constitui un mare avantaj.

Gândul: Cum receptează România ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Iordan G. Bărbulescu: România are o poziție bună la nivel de Consiliu European. De asemenea, s-a descurcat bine și din punct de vedere tehnic, în perioada președinției Consiliului.

Eu cred  România este în grupul corect, cel al federaliștilorFiind o țară de mijloc, contează și mai mult, având în vedere  odată cu ieșirea Marii Britanii, România a devenit a șasea țară ca putere de vot din cadrul Uniunii.

Este foarte important  reușim  transmitem o serie de mesaje coerente, proeuropene, ci nu mesaje populiste, așa cum s-a întâmplat în repetate rânduri în anii trecuți. Trebuie  reținem faptul  România are șansa de a fi o voce puternică în noua Uniune Europeană.

Cu toate acestea, pe lângă drepturile pe care le avem, există și o serie de obligații față de Uniunea Europeană. Trebuie  nu uităm faptul  în primul rând, Uniunea Europeană este o uniune de valori.

Gândul: Ce se va întâmpla cu românii care studiază sau muncesc în Marea Britanie?

Iordan G. Bărbulescu: Este foarte greu de anticipat care va fi soarta românilor, având în vedere faptul că negocierea se va face între Uniune și Marea Britanie, ci nu bilateral.

În principiu, în ceea ce privește educația, Marea Britanie ar vrea să își mențină statutul de membru al Uniunii Europene. Toată lumea vrea să studieze în Marea Britanie, fapt care este și în interesul lor, deoarece educația constituiee o afacere uriașă. Ceea ce este de reținut este faptul că Marea Britanie are nevoie de Uniunea Europeană și de România, cât și viceversa.

Chiar dacă sunt mulți cetățeni care se întorc din Marea Britanie, cred că în urma negocierilor, românii care lucrează în regat vor beneficia de condiții de muncă bune.

Oficialii britanici au amenințat că nu vor mai acordă drepturi de muncă, dar cu toate acestea, au și ei câteva milioane de oameni care locuiesc și lucrează pe continent. Acesta este motivul pentru care cred în echitatea negocierilor.

În fapt, Marea Britanie a declarat tot timpul  vrea relații economice cu spațiul european, dorind ca singura zonă unde  aibă control total fie cea politică.

Eu am încredere în faptul că Marea Britanie și România vor continua să aibă relații economice bune. Nu trebuie uitat faptul că primul mesaj pozitiv pentru aderarea României la Uniunea Europeană a venit din partea lui Tony Blair, fostul premier britanic.

Gândul: Cu ce idee trebuie să rămână românii după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Iordan G. Bărbulescu: Viitorul României nu poate fi altul decât într-o Uniune Europeană coezivă.

Iordan G. Bărbulescu: Cu ideea  viitorul României nu poate fi altul decât într-o Uniune Europeană coezivă. Este important  fim conștienți de faptul  trebuie  contribuim și noi cât mai mult ca Europa  fie un punct de atracție, pentru a simți din plin beneficiile.

Gândul: Poate să fie România un lider regional în noua reconfigurare europeană?

Iordan G. Bărbulescu: Dacă îl va lăsa Polonia (râde). Cred  este loc atât pentru România, cât și pentru Polonia, care și-ar putea asuma nord-estul, pentru a ne asuma noi sud-vestul.

În ceea ce privește apărarea, România poate fi cu siguranță un lider în această parte de continent, fiind avantajată de ieșirea pe care o are la Marea Neagră. Este de luat în calcul și faptul că după Germania, Franța, respectiv Polonia, România are cel mai mare potențial din punct de vedere agricol, acesta fiind un mare avantaj.

Gândul: Problema refugiaților reapare. Cum este influențată această situație de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Iordan G. Bărbulescu: Răspunsul Uniunii Europene este mai coerent decât acum 5 ani, atunci când Grecia se lupta aproape singură cu imigranții.

FRONTEX-ul (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) este și el mai bine organizat, având mai multă putere, iar atitudinea Greciei este diferită față de perioada de criză pe care o traversa în 2015. În acest moment, Grecia poate face mult mai bine față valurilor de refugiați.

Este de observat faptul că Turcia încearcă să șantajeze Uniunea Europeană, la fel că acum 5 ani. Cu toate acestea, opinia mea este că Uniunea Europeană este mai coezivă în raport cu administrarea problemei refugiaților.

Gândul: Unde sunt cele mai mari vulnerabilități ale Uniunii Europene, după Brexit?

Iordan G. Bărbulescu: Dacă acordul dintre cele două entități nu se va încheia într-un mod echitabil, ar putea exista vulnerabilități economice considerabile.

Este de sperat un eventual acord care  confere Marii Britanii drepturi precum Elveției sau Norvegiei, pentru ca impactul turbulențelor  fie mai mic.

Totuși, cred  din punct de vedere economic, problemele se vor resimți în prima parte mai mult pentru Marea Britanie, decât pentru Uniunea Europeană. Este foarte probabil ca trendul marilor companii de a părăsi regatul, să continue.

Vor mai exista vulerabilități și pe partea de apărare.  Având în vedere puterea armatei britanice, Uniunea Europeană va fi fără dubii, mai deficitară pe partea de politică de securitate.

Gândul: Pe termen lung, există probabilitatea ca Marea Britanie să își dorească să reintre în Uniunea Europeană?

Iordan G. Bărbulescu: Eu cred că această probabilitate există. Marea Britanie va avea de suferit din punct de vedere economic, iar acest lucru poate duce spre o repoziționare.

Este foarte importantă evoluția Uniunii Europene, care trebuie să redevină un pol de atracție atât pentru Marea Britanie, cât și pentru alte state care își doresc să devină membre.

Răspunsul la această întrebare va fi dat de modul în care Uniunea Europeană va reuși să se reconfigureze și să creeze coeziune economică și socială.

Sursă Foto: ww.snspa.ro

Radu Pace
Este licențiat în științe politice la SNSPA. Are un masterat în domeniul politicii europene obținut în urma studiilor urmate la SNSPA și Université mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?