Măsurile de carantină în lupta împotriva coronavirusului au avut efecte benefice în ceea ce privește gradul de poluare în mai multe regiuni din ume. Unele dintre primele imagini publicate de NASA la începutul lunii martie arată un grad de poluare redus în China, unde, în mod normal, poluarea reprezenta o adevărată problemă pentru populație în unele zone oamenii ieșind din casă doar cu măști medicale de protecția din cauza aerului cu foarte multe toxine.
NASA a folosit sateliți speciali care monitorizează gradul de poluare, respectiv dioxidul de azot, un gaz care ajunge în aer din arderea combustibilului, în principal din mașini, camioane, autobuze și centrale.
Comparativ cu perioada 1 – 20 ianurie 2020, în perioada 10 -25 februarie, cercetătorii au observat o „scădere semnificativă” a gradului de poluare din regiunea Wuhan, dar și din restul Chinei, datorită „încetinirii economice” cauzate de răspândirea coronavirusului pe teritoriului țării asiatice, potrivit raportului.
De reamintit este faptul că la începutul epidemiei, regiunea Wuhan era epicentrul.
„Este pentru prima dată când văd o scădere atât de mare într-o zonă atât de extinsă datorită unui eveniment specific”, a declarat Fei Liu, un cercetător al calității aerului de la Centrul Spațial Goddard de la NASA, într-un comunicat de presă.
În mod normal, în perioada menționată mai sus, nivel de poluare oricum scădea în China datorită celebrării Noului An Lunar, mai multe afaceri și fabrici fiind închise, însă apoi creștea la loc.
Totuși, nivelurile din 2020 din ianuarie – februarie au fost cu 10% – 30% mai scăzute decât media normală și nu au crescut la loc spre sfțrșitul lunii februarie.
Experții consideră că acest lucru se datorează măsurilor impuse de carantina pentru stoparea răspândirii coronavirusului.
Italia este noul epicentru al epidemiei de coronavirus iar statul se află în stare de urgență de câteva zie, ceea ce a condus la implementarea unor măsuri speciale.
Într-un videoclip produs de Agenția Spațială Europeană (ESA) sunt prezentate date colectate de satelitul Copernicus Sentinel-5P.
„Chiar dacă ar putea fi variații ușoare din cauza norilor și schimbărilor de vreme, suntem încrezători că reducerea emisiilor pe care le-am observat coincid cu închiderea Italiei ceea ce a dus la scăderea traficului și a activităților industriale”, a declarat Claus Zehner, managerul misiunii ESA.