Prima pagină » Coronavirus » GÂNDUL LIVE. Analiști despre izolarea totală la domiciliu. Ion M. Ioniță: „Nu e ceva ieșit din spectrul așteptărilor” / Ion Bogdan Lefter: „Nu mi se pare prin nimic alarmant”

GÂNDUL LIVE. Analiști despre izolarea totală la domiciliu. Ion M. Ioniță: „Nu e ceva ieșit din spectrul așteptărilor” / Ion Bogdan Lefter: „Nu mi se pare prin nimic alarmant”

Jurnalistul Ion M. Ioniță și analistul Ion Bogdan Lefter au comentat, prin intervenții telefonice la Gândul Live, conținutul documentul aflat în lucru pe masa autorităților – în care este pusă în discuție izolarea cetățenilor la domiciliu, cu câteva excepții, pentru a preveni răspândirea infecțiilor SARS-COV2, precum și modul în care s-a răspândit în spațiul public.

Jurnalistul Ion M. Ioniță este de părere că proiectul de document vizează cea mai strictă și puternică măsură pe care o pot lua autorităților, măsură la care ne-am putea aștepta în cazul în care en îndreptăm spre un scenariu de tip italian.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut câteva precizări legate de documentul care circulă în online, în ceea ce privește limitarea deplasărilor. Acesta a precizat că documentul care circulă în mediul online „este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale (CNSSU) de Urgență”.

„Este un proiect avut în calcul și cred că ar fi fost o mare greșeală dacă noi, presa, îl prezentam ca pe o hotărâre deja luată, ar fi fost o manipulare. Dar, din moment ce este un proiect și prezentăm proiecte, variante, scenarii, și prezentăm că nu s-a luat decizia oamenii gândesc felurite ipoteze epntru a reacționa în fața virusului, atunci e foarte corect”, a precizat Ion M. Ioniță, la Gândul Live, cu privire la virulența cu care s-a răspândit documentul în spațiul public.

„Ne așteptam să să se ia măsuri, nu e ceva ieșit din spectrul așteptărilor, în situația de epidemie atât de gravă pe care o vedem în Italia, de exemplu, cu sute de morți pe zi. Or aici discutăm despre această plajă de măsuri pe care guvernanții le pot lua, cei care se ocupă de gestionarea situației de criză. Aceasta este de fapt cea strictă dintre ele, care se poate lua într-un moment în care lucrurile s-ar îndrepta într-un scenariu de tip italian, dacă nu s-ar apela la astfel de măsuri”, crede jurnalistul.

. Mai mult de atât nu se poate merge, nu ai ce face mai mult de atât în privina izolării oamenilor ca să nu se mai transmită virusul, Practic e ultima măsură în acest domeniu. Nu s-ar putea fizic mai mult decât să ții oamenii în casă, evident, cu permisiunea pentru cei care lucrează în sectoarele vitale, în energie, în comunicații, transportul de marfă. E măsura cea mai puternică, pe o perioadă limitată, dar de luat în considerare și de avut ăn vedere, pentru că se poate lua și ar fi un lucru care nu ar depăși așteptările dacă evoluția ar fi periculoasă spre un scenariu italian”, a explicat Ion M. Ioniță.

„Aproape tot ce e inclus în acest proiect de eventuală hotărâre guvernamentală noi facem”

Ion Bogdan Lefter, intervenție la Gândul Live

Ion Bogdan Lefter, intervenție la Gândul Live

Și analistul politic Ion Bogdan Lefter consideră că, în ceea ce privește ideea de a ni se restrânge drepturile, în acestă perioadă, poate cu unele excepții de aglomerare la unele magazine, populația respectă distanța socială: „Suntem într-o perioadă în care aproape tot ce e inclus în acest proiect de eventuală hotărâre guvernamentală noi facem. Adică stăm în casă, nu facem vizite la distanță”.

„Una este conținutul documentului, care nu mi se pare prin nimic alarmant, și alta e chestiunea rostogolirii unei asemenea informații sau pseudoinformații în spațiul public. E o problemă internă, să își facă investigatorii datoria și să ne spună dacă sunt nterese explicite”, conderă analistul politic.

Ion Bogdan Lefter subliniază că în aceste situații, presa trebuie să își facă datoria, să informeze inclusiv despre informațiile false care sunt date în spațiul public, dar se fie atentă la modul în care se fac astfel de informări.

Cel mai recent bilanț

Până vineri, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 denoi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 depersoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele