Specialiștii în medicină se arată mirați de cifrele furnizate de Moscova. Este Vladimir Putin marele câștigător al bătăliei cu virusul Covid-19 sau Kremlinul procedează aidoma tragediei din 1986, de la Cernobîl?
Pandemia se extinde cu repeziciune în toată lumea, dar Rusia pare, cumva, să reușească să mențină numărul de infecții confirmate la un prag destul de mic: câteva sute de infecții, la o populație de cca. 150 de milioane de locuitori!
Conform libertatea.ro, deși autoritățile se laudă că au luat din timp măsuri de prevenție, presa occidentală citează tot felul de specialiști care acuză Moscova că ascunde situația reală. Totodată, se arată cu degetul și spre ineficacitatea kiturilor de testare din Rusia.
Până și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pus rezultatele bune ale Federației Ruse pe seama măsurilor luate de autorități la momentul oportun. După cum se știe, Rusia a închis granița cu China încă din data de 30 ianuarie, stabilind și mai multe zone de carantină în marile orașe, asta pe când în Europa nici nu se vorbea despre așa ceva. În paralel, Vladimir Putin a ordonat începerea unei campanii masive de testare a populației, cu scopul de a-i identifica și izola pe rușii infectați cu noul coronavirus.
Melita Vujnovic, reprezentanta OMS în Rusia, a declarat pentru CNN: „Testarea și identificarea cazurilor, găsirea persoanelor-contact și izolarea, toate aceste măsuri recomandate de OMS au fost aplicate din timp în Rusia”.
Și, totuși, nu toți au căzut pe spate la vederea cifrelor raportate de autorități. PCR News, o publicație a cadrelor medicale, acuză faptul că singurul test aprobat oficial, produs la un laborator din Novosibirsk, are o sensibilitate redusă în comparație cu altele. Se știe că infecția cu Covid-19 poate fi detectată doar atunci când într-un eșantion există 100.000 de copii ale virusului pe fiecare milimetru. În Rusia, nici vorbă să se țină cont de asta!
Anastasia Vasilieva, medic apropiat de Alexei Navalnîi, un critic constant al regimului Putin, acuză Guvernul că ascunde numărul real al infecțiilor cu virusul Covid-19. Și Alexei Kurinni, un deputat din Duma de Stat, și-a exprimat pentru The Moscow Times o serie de dubii, cum că „cifrele sunt probabil mult mai mari”.
În plus, mai scrie sursa citată, Rusia ar avea probleme și cu infrastructura din spitale – o treime dintre facilitățile medicale de pe teritoriul Federației nu au apă curentă, iar 40% dintre ele, nici încălzire centralizată! „Nu avem destule paturi în unitățile de Terapie Intensivă”, se plânge pentru The Moscow Times pneumologul Vasili Shtabnitski.