EFECTELE #CORONACRIZEI. Ce trebuie să știe fermierii despre distribuția de inputuri pentru agricultură, în plină pandemie de coronavirus

EFECTELE #CORONACRIZEI. Ce trebuie să știe fermierii despre distribuția de inputuri pentru agricultură, în plină pandemie de coronavirus
Companiile de agribusiness le recomandă fermierilor să trimită din timp furnizorilor necesarul estimat de sămânță
Publicat: 23/03/2020, 10:43
Actualizat: 07/04/2021, 03:04

Șeful uneia dintre cei mai mari companii de agribusiness din România le recomandă fermierilor să trimită din timp furnizorilor necesarul estimat de sămânță și produse pentru protecția plantelor, necesare în campania agricolă de primăvară, „pentru că nu se știe ce restricții pot apărea peste 2-4 săptămâni”.

„Suntem preocupați de tratamentele care urmează și vreau să precizez că avem asigurate stocurile pentru produse, însă le recomandăm fermierilor să realizeze cu multă atenție și să ne trimită necesarul estimat, pentru că nu se știe ce restricții pot apărea peste 2-4 săptămâni”, a declarat pentru Gândul.ro, directorul general al Agricover SA, Ghiță Pinca. „95% din cantitatea se sămânță a fost livrată, aici am avut mici emoții pentru că așteptam marfa din import, însă furnizorii noștri s-au mobilizat impecabil, iar acum mai așteptăm doar completări. În condițiile în care vor apărea situații neprevăzute, disfuncționalități în aprovizionare, din cauze independente, suntem pregătiți să punem la dispoziția fermierilor soluții alternative”.

El a adăugat că monitorizează permanent și cu maximă atenție toate operațiunile comerciale și logistice, astfel încât să poată veni în întâmpinarea nevoilor curente din fermele din România.

Întrebat de reporterii noștri cum se va schimba agricultura românească după această criză globală cu care deja unele state se și confruntă, Pinca a precizat că România se află „într-un moment T0”, iar în câțiva ani, agricultura românească o să arate cu totul altfel, „începând cu producția, continuând cu procesarea și terminând cu marfa românească care se va regăsi pe rafturile magazinelor, marfă de care cetățenii să fie mândri că o găsesc și pe care să o consume”.

„Întotdeauna soluțiile vin din mediul de afaceri, iar mediul politic trebuie să ofere suport, așa că invit fermierii, asociațiile, cooperativele, să aibă inițiativă, să își facă planuri pe care să le prezinte și care să fie puse în aplicare”, susține reprezentantul sectorului agribusiness românesc.

În contextul în care pandemia COVID-19 ar putea continua și în a doua parte a anului, există posibilitatea să lipsească anumite produse necesare pentru campania de toamnă.

Astfel, potrivit precizărilor lui Ghiță Pinca, sincopele pot veni pentru marfa de import, generate de blocaje de producție și logistice.

„Invităm fermierii la calm, agricultura rămâne un motor economic puternic, iar noi avem și putem asigura stocurile necesare de input-uri pentru fermele din România. Încă odată, insist asupra estimărilor pe care le așteptăm din partea fermierilor, cu cât le cunoaștem mai din timp, cu atât mai repede putem să răspundem nevoilor”, a conchis Pinca.

Poziția industriei de protecția plantelor din România cu privire la aprovizionarea cu produse de protecția plantelor

Având în vedere urgenţele momentului pentru protejarea sănătății culturilor agricole, nu numai a oamenilor, întreg personalul din domeniul industriei de protecției plantelor reprezentat de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) este în contact permanent cu fermierii și distribuitorii de inputuri furnizând soluții și produse pentru a preîntâmpina orice probleme legate de sănătatea culturilor.

Potrivit unei informări primite la redacție, companiile membre AIPROM întreprind toate eforturile și iau măsurile necesare pentru asigurarea cantităților de produse de protecția plantelor estimate pentru un sezon normal de primăvara.

„În acest moment nu estimăm că vor exista lipsuri ale produselor de protecția plantelor pentru sezonul actual de vânzări sau cantități insuficiente disponibile la livrare”, susțin cei din AIPROM. „Înțelegem neliniștea producătorilor agricoli cu privire la problema aprovizionării cu inputuri, și în special cu produse de protecția plantelor, dar îi asigurăm pe toți agricultorii din România că suntem alaturi de ei acum că și în alți ani și că împreună vom găsi soluții de depășire a oricăror probleme apărute în această perioadă dificilă, dacă manifestăm echilibru și realism. Membrii AIPROM recomandă fermierilor români să nu achiziționeze produse de protecția plantelor în exces și să constituie stocuri, și să nu imobilizeze mai multe resurse decât au apreciat că este necesar înainte de declanșarea acestei crize”.

Chiar dacă au fost sesizate câteva sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri pe rutele de aprovizionare din afara României, afectând termenele de livrare pentru unele produse, cei din AIPROM au primit asigurări că în cursul săptămânii viitoare Comisia Europeană vă impune tuturor Statelor Membre să pună în aplicare conceptul de Coridor Verde pentru bunuri inclusiv inputuri agricole.

„Asta ne face să credem că vom pune la dispoziția fermierilor toate soluțiile de protecție estimate pentru un sezon agricol normal ca și consum. Comisia Europeana apreciază că proiectarea și menținerea unui astfel de sistem fluid de circulație pentru bunurile vitale constituie premiza revitalizării economiei într-un interval de timp rezonabil după depășirea crizei actuale”, au mai precizat cei din AIPROM.

Reprezentanții sectorului susțin că, din păcate, în anii care urmează se vor resimți efectele restricționării accesului agricultorilor europeni la o gamă largă de soluții de protecție, în urma interzicerii utilizării a nenumărate substanțe active și produse de protecția plantelor și ne așteptăm la presiuni pe anumite produse și tehnologii.

„Securitatea alimentară a țării noastre într-o perioadă în care lanțurile internaționale de aprovizionare sunt perturbate este esențială. Companiile membre AIPROM fac tot ce pot pentru a asigura continuitatea aprovizionării, și instrumentele de care are nevoie agricultura românească pentru a genera și menține aprovizionarea sigură cu alimente. Suntem pregătiți să susținem agricultura României și fermierii români”, au conchis cei din AIPROM.

Piața de semințe și de pesticide din România are o valoare de 1,5 miliarde de euro anual, prețuri de listă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?