Sociologul Gelu Duminică a declarat, la GÂNDUL LIVE, că oamenii sunt teribiliști și nu conștientizează pericolul coronavirusului. Potrivit acestuia, frica ar trebui să ne țină în siguranță, dar nu o face.
„Peste tot în lume presa relatează cazuri de oameni inconștienți. Din păcate omul nu conștientizează la ce se expune. Noi credem că putem controla ce nu e de controlat. Teribilismul unora…Frica ar trebui să ne țină în siguranță. Oamenii reacționează la stimuli diferiți. De multe ori dacă statul nu e puternic, să impună regulile și educația nu mizează pe respectarea regulilor, se întâmplă asta – și în Italia, Spania, țările latine.
Uman avem senzația că este o prostie. Din păcate și când a existat ciumă unii au crezut că se pot apărau cu usturoi. Vorbeam de milioane de morți sau de gripa spaniolă, Ebola. Nu ai corespondentul, nu îl vezi pe ăla îmbolnăvit. În Italia este la ei, acolo…Eu sunt mai șmecher decât virusul, așa gândesc unii. Aseară am avut o discuție online cu 60 de reprezentanți ai romilor din țară, unde am atacat subiectul ăsta cu romii la petrecere. Le-am zis că acum fiecare din noi trebuie să arătăm cât de responsabili suntem, nu putem cere respect până nu oferim respect. Nu e un mesaj etnic. E un mesaj și pentru presă: Cei de la Tg Jiu au făcut exact la fel ca cei din Pădurea Băneasa.
Cu toată prietenia, etnicizarea nu e bună. Statul să își impună forța. Dacă nu respecți ce zice statul, acțiunea ta pune în pericol viața mea, statul e obligat să intervină. Autoritatea aia pe care o plătim. Nu vreau să aud că nu a putut să intervină. Gică ăla se consideră mai șmecher decât toți. E datoria ta să arăți ce spune legea. Dacă îți cauți scuze înseamnă că ești incapabilă să faci lucruri, nu am încredere. Nu vreau să aud asta de la Poliție. Ce vreți de la nuntă să ajungeți la morgă? Teribilismul unora ne pune în pericol. Și dacă vom avea milioane de morți pe stradă, vor fi oameni care se simt deasupra legii, că lor nu li se poate întâmpla.
Vă mai spun ceva: în ciuda aparențelor încă ne sacrificăm porcul la cuțit și foarte puțin îl testează. Unii oameni se consideră deasupra legii, autoritatea publică nu intervină în forță, ci tolerează. Ne-am descurcat, în România este posibil orice. Mă descurc, dau șpagă, încalc legislația referitor la educație, luarea permisului, mă descurc să fur, să încalc regulile de sănătate publică. Autoritățile să fie mai ferme. Libertatea ta se termină în momentul în care libertatea mea este încălcată. Acțiunile tale nu trebuie să afecteze pe nimeni. Statul e obligat să susțină binele comun. Binele comun primează în fața celui privat. În cazul de față nu sunt vinovați doar cei care încalcă legea, ci și cei care închid ochii”, a declarat Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.