„Președintele a început prin a face referire la faptul că s-a ajuns și la tragedii. A fost un discurs complementar ordonanței militare, la care președintele nu a făcut referire numind-o. A venit un mesaj simbolic de la vârful statului de solidaritate, de încurajare. Mesajul a fost pozitiv, dar a ajuns să-i și blameze pe cei care care nu respectă indicațiile autorităților. În genere, mesajul politic a mers către valorile fundamentale ale societății occidentale: libertăți, la care trebuie să renunțăm în situații grave și solidaritate europeană”, a declarat politologul Bogdan Lefter.
„Este un mesaj care face trecerea spre o perioadă critică. Am avut 143 de infectări în mai puțin de 24 de ore, înseamnă că intrăm într-o etapă nouă. E momentul în care încep să moară oameni să crească alarmant numărul de infectări. Președintele a vrut să marcheze acest moment și să întărească ce au mai spus reprezentanții MAI”.
Politologul consideră că reprezentanții MAI nu au avut un mesaj sufficient de clar, care să lămurească oamenii cu privire la situația în care ne aflăm.
„Mesajul MAI ar fi trebuit să fie mai explicit. Scopul este să nu aglomerăm spitalele, să nu generam haos mai mare. Până acum s-au folosit termini foarte tehnici”, a declarat Andrei Țăranu la Gândul Live.
Președintele Klaus Iohannis, a spus, luni, într-o declarație de presă, că inevitabilul s-a produs și au apărut primele decese provocate de infecția cu noușcoronavirus. Șeful statului i-a îndemnat pe pensionari să stea în casă în această perioadă, aceasta fiind singura cale prin care se pot proteja.
„Țara noastră se confruntă cu situația tragică a primelor decese. Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe. (…) Dragi pensionari: nu va expuneți inutil unui risc uriaș, limitați orice deplasare în afară domiciliului. Este singura cale prin care va puteți proteja și să îi protejați pe alții. Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții a-i ajută pe ceilalți înseamnă a sta departe de ei. Oricât de crud și de paradoxal sună, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumina. Să avem așadar mare grijă de păriniții și bunicii noștri, dar de la distanță”, a spus Iohannis.
Șeful statului spune că sunt urmează „săptămâni critice care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională”.
„Acum e momentul să fim puternici și solidari. Solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră. Adevărataă forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții, de a nu abandona pe nimeni. Procedând responsabil, respectând regulelile câștigăm timp prețios și ajutăm sistemul medical. Nu le îngreunăm muncă”, a mai aspus președintele României.
Iohannis: Măsuri mai dure, luate pentru limitarea răspândirii virusului. Noi măsuri economice, adăugate
Președintele României, Klaus Iohannis, spune că vor fi luate măsuri mai dure pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Șeful statului spune că vor fi adăugate noi măsuri economice și sociale, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători.
„Împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii evaluăm permanent evoluția răspândirii infecției. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. Ca om care iubește democrația, orice restrângere în exercitarea drepturilor fundamentale mă mâhnește profund. Generațiile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma privațiunilor unui regim care ne-a suprimat drepturile și libertățile decenii la rând înțeleg probabil cel mai bine cât de greu este să iei astăzi asemenea măsuri. Nu este o decizie ușoară, dar este necesară pentru a proteja sănătatea românilor și a familiilor acestora”, a spus, luni, președintele Iohannis, într-o declarație de presă.
Șeful statului a repetat, de mai multe ori, că ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme.
„Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului. În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți. Nu este nici un secret pentru nimeni care era starea economiei românești înainte de izbucnirea acestei epidemii”, a adăugat președintele României.
Șeful statului a mai spus că „România nu este acolo unde ne dorim cu toții să fie”, nici în domeniul medical, nici în cel economic, „dar acum nu este nici pe departe momentul de a învinovăți sau a căuta țapi ispășitori pentru șirul lung de decizii greșite din trecut”.
„Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice.
Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză. În momente de cumpănă, în care suntem puși în fața celor mai dure provocări, atunci arătăm cine suntem cu adevărat. Este timpul compasiunii, al generozității și altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie. Eu cred în noi, românii, în forța noastră interioară și știu că uniți putem răzbi și de această dată, așa cum am făcut-o de nenumărate ori în trecut”, a conchis președintele Klaus Iohannis.
Știre inițială
Șeful statului Klaus Iohannis va susține luni de la ora 14.00 o declarație de presă la Palatul Cotroceni, iar Emma Zeicescu vă așteaptă de la aceeași oră într-o EDIȚIE SPECIALĂ GÂNDUL LIVE pentru a comenta pe larg, alături de invitații ei, mesajul președintelui.
Puteți urmări declarația de presă a Președintelui la Gândul Live.
https://www.facebook.com/Gandul.ro/videos/2568368966605323/?__xts__[0]=68.ARAAOojXuKbYpkRjIY56RCliSB2b6JmCuvadASN6xlKmiyeDU4mXsBevrAikZELqhq0uLXUXSrfRxau3GwB595K3_a6r8NGA9f6oyCjuiLEB_1bzQyVatYygzfYtoVRa77VbsAJmgdxmv2GXD5pvpMSuGF4rSjf-YhCCcXnYZcDRHnv2SCZPz0OEm1QTGm1ybAo_PCuuXlcy9RYX_GTgUXIyp-0upFQsgG20RRvRt3M5d3sZSbEE_A9T6_88-eS0ty_cdkTQswcekpQpK-c1dh7TjkG-sF5sncxWjyMzcLQwz2V5e5YDG-2mTedKenc99TBDlyO3nUSwwp6bvZemBiSh3rvPvck8n4r5QQ&__tn__=-R
Bilanț Coronavirus
Până astăzi, 23 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 576 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 576 de persoane confirmate pozitiv, 73 au fost declarate vindecate și externate (51 la Timișoara, 17 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).
Până astăzi, 23 martie, 5 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Craiova Iași și Suceava, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 143 de noi cazuri de îmbolnăvire.