Ministerul Sănătăţii din Israel a lansat o aplicaţie destinată telefoanelor inteligente care le permite oamenilor să afle dacă au luat contact cu purtătorii coronavirusului.
„Este un instrument tehnologic dezvoltat pentru a permite oricui să afle rapid şi precis dacă a avut contact cu o persoana infectată. Singurul mod prin care putem opri coronavirusul este să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Israel, potrivit Times of Israel.
„Aplicaţia te notifică cu dată şi ora la care ai fost expus”, se mai arată în comunicat.
După ce un utilizator instalează aplicația, acesta ține evidența mișcărilor sale și compară informațiile cu datele Ministerului Sănătății cu privire la locurile în care au fost cei diagnosticați pozitiv. Dacă aplicația găsește o potrivire – aceea că utilizatorul se afla în aceeași zonă în același timp -, comunică proprietarului smartphone-ului despre ce trebuie să facă.
Potrivit celor care au dezvoltat-o, aplicaţia numită HaMagen urmăreşte locaţiile în care persoana care o are instalată s-a aflat şi printr-o corelare a datelor cu cele epidemiologice furnizate de stat și astfel poate identifica dacă în jur se află şi alţi purtători ai COVID-19.
Ministerul a subliniat că toate informațiile cu privire la mișcările utilizatorului sunt stocate doar pe smartphone, care sunt actualizate de către minister cu datele epidemiologice ale cazurilor COVID-19 cunoscute.
Ea se bazează pe faptul că majoritatea oamenilor au în buzunar un smartphone.
Hamagen este disponibil pentru telefoanele Android pe Google Play și iPhone în App Store.
În noaptea de duminică, în țară au fost înregistrate 1.071 cazuri de COVID-19. O persoană a murit de boală, iar alte 18 sunt într-o stare gravă.
Conform noilor reguli, pe care guvernul a promis să le aplice, israelienii trebuie să rămână acasă, cu excepții făcute pentru a cumpăra alimente esențiale și consumabile medicale sau pentru a solicita tratament medical. Alte excepții includ participarea la demonstrații, ajutorarea unei persoane în vârstă sau a unui bolnav, donarea de sânge, participarea la audieri în instanțe, căutarea ajutorului de la serviciile de asistență socială, mersul la Knesset și participarea la servicii religioase, inclusiv nunți și înmormântări (care nu trebuie să aibă mai mult de 10 persoane prezente ) sau vizitând o baie rituală (mikveh).
Aplicația vine alături de o măsură controversată aprobată de guvern de săptămâna trecută prin utilizarea puterilor de urgență care permit agenției de securitate Shin Bet să urmărească mișcările tuturor utilizatorilor de smartphone-uri pe dispozitivele lor și apoi trimit automat mesaje de alertă celor care ar fi putut fi expuși la virus prin apropierea de un pacient COVID-19.
Programul de supraveghere Shin Bet, aprobat timp de 30 de zile, a fost atacat ca încălcare a drepturilor civile.
Captură FOTO/ Google Play