Prima pagină » Coronavirus » DONAȚIE. Crucea Roșie a cumpărat echipamente și kituri de testare pentru diagnosticare rapidă COVID-19. Câteva mii de persoane vor putea fi testate

DONAȚIE. Crucea Roșie a cumpărat echipamente și kituri de testare pentru diagnosticare rapidă COVID-19. Câteva mii de persoane vor putea fi testate

DONAȚIE. Crucea Roșie a cumpărat echipamente și kituri de testare pentru diagnosticare rapidă COVID-19. Câteva mii de persoane vor putea fi testate
Aparatele de testare rapidă / Sursa: Crucea Roșie

Donația OMV Petrom, orferită Crucii Roșii, în valoare de de 1 milion de euro, a fost utilizată pentru achiziția a 10 echipamente iPonatic și a 300 de kit-uri de testare pentru diagnosticare rapidă Covid19. 7200 de persoane pot fi testate cu 300 de kituri de testare, iar rezultatul unui test este disponibil în aproximativ 40 de minute. Aparatele au un grad ridicat de precizie și elimină riscul de contaminare, au anunțat, miercuri, reprezentanții Crucii Roșii.

„Crucea Roșie Română, cu sprijinul financiar al OMV Petrom, a achiziționat 10 aparate de testare rapidă COVID și 300 de kituri de testare. Aparatele au ajuns în țară și sunt în procedura de configurare. Acestea vor fi distribuite către mai multe spitale din țară, în perioada imediat următoare, conform recomandărilor date de Ministerul Sănătății,  singura autoritate care are o evidență centralizată și actualizată la zi cu  necesarul spitalelor din România”, a transmis Crucea Roșie, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților Crucii Roșii, aparatele de testare rapidă sunt sisteme portabile complet automatizate, de generație nouă care utilizează tehnica RT-PCR în vederea detectării genelor ce indică prezența virusului SARS-COV-2.

„Datorită tehnicii revoluționare, aparatele au un grad ridicat de precizie, elimină riscul de contaminare și reduce timpii de așteptare pentru obținerea unui rezultat. Astfel de la 24 de h timpi de așteptare pe aparate clasice, la 40 de minute timp de așteptare pentru aflarea rezultatului unui test pe aparatele de testare rapidă”, se precizează în comunicat.

Care este procedura de testare

Procesul de testare implică: prelevarea mostrelor din tactul respirator superior care sunt apoi prelucrate într-un singur recipient în vederea extragerii, amplificării și analizării acidului nucleic prezent pentru obținerea unui rezultat concludent.

Fiecare kit de diagnosticare COV19 prin tehnica PCR, conține 24 de mostre, fiind dotat cu întreaga linie necesara testării (reactivi, micropipeta, centrifuga, instrumente pentru prelevarea mostrelor si recipiente pentru stocarea acestora). Cele 300 de kituri achiziționate vor putea asigura testarea a  7 200 de persoane. Valoarea aparatelor și a kit-urilor aferente este de 1 200 00 euro.

„Societatea Națională de Cruce Roșie din România, organizația umanitară cu expertiză în prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor și intervenția în situație de dezastre, este în colaborare permanentă cu autoritățile centrale și locale și oferă sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul țării noastre la amenințarea cu noul coronavirus (COVID-19)”, a transmis Crucea Roșie.

Miercuri dimineața a a fost înregistrat cel de-al 13 lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba despre o femeie din județul  Caras-Severin în vârstă de 72 de ani tranferată în seara zilei de 24 martie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția ATI, unde se afla din 21 martie.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele