Criza coronavirusului în România. Cum se pregătește Spitalul Colentina pentru a primi un număr mare de pacienți infectați cu COVID-19 (EXCLUSIV)

Criza coronavirusului în România. Cum se pregătește Spitalul Colentina pentru a primi un număr mare de pacienți infectați cu COVID-19 (EXCLUSIV)
Publicat: 25/03/2020, 16:46
Actualizat: 25/03/2020, 16:47

Tedros Adhanom Ghebreyesus – directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății – a declarat că este observată o ”accelerare” a crizei coronavirusului la nivel mondial. Potrivit ultimelor informații făcute publice de OMS, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns, acum, la 394,828. A fost de nevoie de doar 67 de zile de la primul caz raportat de infecție cu noul coronavirus pentru a se ajunge la 100.000 de cazuri, 11 zile pentru a doua sută de mii şi doar patru zile pentru a treia sută de mii de cazuri confirmate.

 România se află ”prinsă” în acest lanț al infectării cu inamicul nevăzut despre care Raed Arafat spunea că nu are gust sau miros, însă rămâne letal, iar personalul medical este în prima linie. Din păcate, evenimentele se precipită – din punct de vedere medical – și la noi în țară, astăzi fiind înregistrat cel de-al optulea deces provocat de COVID-19. Spitalul Colentina – condus de dr. Remus Mihalcea – a devenit spital-suport pentru Institutul „Matei Balş” în tratarea cazurilor de infecție cu coronavirus, fiind încă un ”bastion” pe harta medicală a unităților sanitare aflate în fața unui prelungit asediu lansat de noul coronavirus, iar Gândul.ro vă prezintă, în exclusivitate, ultimele informații referitoare la modul în care spitalul este pregătit să facă față unui scenariu în care numărul pacienților infectați va fi din ce în ce mai mare.

Personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș

În urma solicitării Gândul.ro, reprezentații Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) ne-au declarat că Spitalul Colentina se află într-o perioadă de pregătire pentru a primi pacienți infectați cu noul coronavirus.  Personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase ai Institutului ”Matei Balș”, iar în ceea ce privește suplimentarea aparaturii medicale necesare achizițiile sunt în curs, acest proces fiind, de altfel, unul permanent.

Gândul.ro – Care sunt nevoile Spitalului Colentina, la nivel logistic, în această perioadă de criză?

În acest moment, Spitalul Clinic Colentina, declarat spital-suport  pentru perioada pandemiei cu SARS – CoV2, destinat pacienților infectați cu noul Coronavirus care au și alte patologii medico-chirurgicale, se află într-o perioadă de pregătire pentru a primi pacienți.

Conducerea Spitalului Colentina s-a mobilizat prompt și exemplar pentru a se asigura că actul medical se va desfășura, în aceste condiții deosebite, în deplină siguranță, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. În acest sens, s-a acționat pentru realizarea circuitelor epidemiologice de siguranță, astfel încât să se asigure respectarea procedurilor şi protocoalelor medicale în managementul noului virus, iar personalul medical a fost instruit de specialiști în boli infecțioase de la Institutul Matei Balș. De asemenea, s-au trasat căi de acces speciale de decontaminare, de neutralizare a probelor biologice, de dezinfecție.

În ceea ce privește suplimentarea aparaturii medicale necesară în noile condiții, conducerea Spitalului Clinic Colentina s-a adresat Ministerului Sănătății, achizițiile fiind în curs. Pe lângă finanțarea de la minister, Primăria Municipiului București, prin ASSMB, va participa, din  bugetul propriu, cu 10% din suma totală. Totodată, s-au făcut demersuri și s-a reușit achiziționarea de echipamente medicale speciale necesare în astfel de situații – combinezoane, mănuși, ochelari de protecție. Procesul de achiziție se desfășoară permanent pentru ca personalul medical să fie protejat și pentru a putea lucra în condiții de siguranță.

Conducerea Spitalului Colentina: ”Solidaritatea societății civile în aceste zile este vitală. Companii și persoane fizice au făcut donații”

Gândul.ro – Se pot face donații către spital? Dacă da, care este modalitatea? Au existat companii sau oameni de afaceri care s-au implicat deja și au oferit sprijin financiar pentru Spitalul Colentina?

În ultima perioadă, Spitalul Clinic Colentina a primit multe mesaje de încurajare și multe persoane, dar și companii, și-au arătat disponibilitatea de a se alia în lupta împotriva pandemiei. Conducerea spitalului, deși beneficiază permanent de susținerea autorităților, consideră că solidaritatea societății civile în aceste zile este vitală, deoarece este o perioadă de mari transformări, de schimbare a priorităților și de angajare deplină, o perioadă în care fiecare ajutor este bine-venit.

 Mai multe societăți au oferit până la acest moment donații constând în produse alimentare și apă. Alte companii, dar și persoane fizice, și-au manifestat intenția de a dona anumite sume de bani. Spitalul Colentina a pus la dispoziția acestora datele necesare pentru donații (inclusiv pe pagina de facebook a spitalului), banii urmând a fi folosiți, în exclusivitate, pentru tratarea pacienților infectați cu noul Coronavirus și pentru activități de prevenție a răspândirii virusului.

 Totodată, Spitalul Colentina a primit oferte pentru suport de hrană pentru cadrele medicale, apă și materiale sanitare. Modalitatea cea mai eficientă pentru a face donații este aceea de a contacta direct spitalul, pentru a afla în mod nemijlocit care sunt nevoile la momentul respectiv.

 ”Îngrijorarea este firească pentru oricine. Personalul medical al spitalului va fi asigurat cu protecția esențială”

Gândul.ro – Care este starea de spirit a cadrelor medicale de la Spitalul Colentina în tot acest context medical dificil provocat de COVID-19?

Starea de spirit a cadrelor medicale în acest context este una bună, chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, iar îngrijorarea este firească pentru oricine. De aceea, s-a acordat o atenție deosebită procesului de instructaj al cadrelor medicale, acesta fiind riguros și precis. În plus, se fac toate eforturile pentru ca personalul medical să fie asigurat cu echipamentele medicale de protecție esențiale.

De asemenea, Primăria Municipiului București va veni, ca de obicei, în sprijinul cadrelor medicale asigurându-le locuri de cazare în perioada de auto-izolare, în situația în care acestea aleg să nu se întoarcă la domiciliu pentru a-și proteja familia, au transmis reprezentanții ASSMB, în exclusivitate, pentru Gândul.ro.

Medicii Spitalului Colentina: ”Noi suntem la datorie”

Pe pagina de socializare a Spitalului Colentina a fost postat și un mesaj prin care medicii transmit să se află la datorie și sunt pregătiți pentru parioada care urmează. Dat fiind faptul că foarte mulți oameni – sau companii – și-au exprimat disponibilitatea de a face donații către spital, reprezentanții unității sanitare au publicat și modalitatea prin care ajutoarele finaciare pot fi oferite.

”Noi suntem la datorie și ne pregătim pentru perioada care va urma! În ultimele zile am primit foarte multe mesaje de încurajare și mulți și-au arătat disponibilitatea de a ni se alătura în lupta împotriva pandemiei cu care ne confruntăm în prezent. Deși avem permanent susținerea autorităților, a fi solidari în aceste zile este vital. Este o perioadă de mari transformări, de schimbare a priorităților și de angajare deplină, o perioadă în care fiecare ajutor este bine-venit. Apreciem fiecare gest de solidaritate ce vine dinspre societatea civilă. Deoarece mai multe societăți ne-au propus să ne ofere susținere financiară, le punem la dispoziție datele necesare pentru donații pentru #SpitalulClinicColentina. Banii vor fi folosiți în exclusivitate pentru tratarea pacienților infectați cu noul Coronavirus și pentru activități de prevenție a răspândirii virusului.

– Contul de venituri pentru #donații: RO21TREZ70221F370100XXXX

– Cod de înregistrare fiscală: 4283929

– Detalii: ajutor bolnavi #Covid-19

Vă #mulțumim pentru susținere!”, este mesajul postat pe pagina de socializare a Spitalului Colentina.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu. Europarlamentar: „Nu există politician...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
Numerologia anului de naștere al lui Călin Georgescu. Ce i-au prezis astrele
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
CSAT a dat verdictul: ,,Au existat atacuri cibernetice”. Cum a influențat TikTok-ul procesul electoral
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
37 de kilometri din Drumul Expres Craiova-Piteşti se deschid traficului joi şi vineri
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Cumpărăturile ce nu mai pot fi returnate. Mulți români vor fi afectați
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis