ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ordonanța care îngheață ratele la bănci, adoptată azi. Când are loc rectificarea bugetară (VIDEO)

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ordonanța care îngheață ratele la bănci, adoptată azi. Când are loc rectificarea bugetară  (VIDEO)
Publicat: 26/03/2020, 16:58
Actualizat: 26/03/2020, 19:07

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o Ordonanță de urgență cu măsuri privind amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme. GÂNDUL.ro a transmis LIVE VIDEO principalele declarații din debutul ședinței de guvern.

Ordonanța pe care o adoptă azi Guvernul Orban prevede o amânare de mxim nouă luni pentru ratele bancare, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice. Tot ce trebuie să facă un cetățean afectat de noua criză este să sune la bancă, după care va primi un mail cu instrucțiunile de la instituția bancară.

Ludovic Orban, declarații la începul ședinței de Guvern!

Publicată de Gandul pe Joi, 26 martie 2020

Premierul Ludovic Orban a menționat la începutul ședinței de guvern că se urmărește o categorie extinsă de beneficiari ai acestei Ordonanțe, inclusiv PFA-urile și întreprinderile independente. Prim-ministrul a insistat să fie prinse și contractele de leasing în proiectul Ministerului de Finanțe.

„Suntem pregătiţi cu ordonanţa. Vizează persoane fizice, persoane jurdice PFA, întreprinderi individuale. Se suspendă ratele pe o perioada de până la 9 luni”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Insist să fie expres prevăzute contractele de leasing. Pentru că ştim că unul dintre sectoarele afectate este sectorul transporturilor”, a cerut Ludovic Orban.

Rectificarea bugetară, prioritate a Guvernului

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, să transmită ordonatorilor principali de credite să fie pregătiţi pentru rectificarea bugetară, astfel încât sumele care vor fi realocate să fie redirecţionate către priorităţi.

„Trebuie să pregătim rectificarea de buget, trebuie să transmitem tuturor operatorilor principali de credite, astfel încât să putem să redirecţionăm sumele către priorităţi şi, de asemenea, să luăm în calcul şi efectele asupra veniturilor şi, mai ales, soluţii de finanţare în condiţiile în care va apărea, în mod evident, o reducere a veniturilor”, a declarat Ludovic Orban, joi, la şedinţa de Guvern.

Colegiu al Ministerului Sănătății, convocat vineri

Premierul Orban i-a solicitat noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, să convoace un colegiu al ministerului la care va participa şi el pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

„Mâine dimineaţă voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară”, a declarat premierul Ludovic Orban, joi, în cadrul şedinţei de Guvern care se desfăşoară la Palatul Victoria cu miniştri prezenţi în sală.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Executivul este pregătit să dea o ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă atât pentru persoane fizice, cât şi pentru firme, pentru o perioadă maximă de nouă luni.

„La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni şi atunci lucrurile vor intra cu mult mai uşor într-o normalitate”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la Realitatea Plus, că nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.

„Propunerea a fost discutată şi cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar. Fiecare cetăţean va decide care este perioada pentru care vrea să îşi amâne ratele. (…) Detaliile le voi prezenta în ordonanţa de urgenţă pe care o voi propune mâine (joi – n.r.) în şedinţa de Guvern”, a afirmat Cîţu.

Totodată, în cadrul şedinţei de Guvern, urmează să fie adoptate mai multe proiecte de ordonanţe de urgenţă privind domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Astfel, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă se are în vedere acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea, limitarea şi tratarea COVID-19.

Proiectul de act normativ vizează şi reglementarea finanţării influenţelor financiare determinate de creşterile salariale pentru personalul nemedical.

Executivul urmează să completeze, printr-o altă ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

Tot prin ordonanţă de urgenţă vor fi aduse completări la OUG 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecţie socială.

În şedinţa de Guvern va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

Pe agenda reuniunii mai figurează un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, prelungirea şi prorogarea unor termene şi pentru reglementarea unor măsuri pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
Cel mai nou bulevard din București. Când are loc marea deschidere
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
„Celulele timpului” din creier ar putea fi mai cruciale decât am crezut vreodată
×