EXCLUSIV: În plină pandemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituții „Am simțit umilință și nervii întinși la maxim”

EXCLUSIV: În plină pandemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituții „Am simțit umilință și nervii întinși la maxim”
Publicat: 27/03/2020, 16:06
Actualizat: 27/03/2020, 16:54

În plină pandemie de coroanvirus, bolnavii de cancer sunt sufocați de birocrație și ignorați de instituțiile statului. Spitalul Colentina a fost închis publicului, fiind destinat persoanelor infectate cu Covid-19. Prin urmare, medicii au fost relocați la diverse clinici.

Gândul.ro a vorbit cu un pacient oncologic care se află în evidența spitalul Colentina de unde primea un certifical medical pentru a-l trimite la locul de muncă. Femeia povestește cum a fost plimbată de la instituție la instuție, fără nicio rezolvare, ba chiar a fost trimisă și la direcția de epidemologie: „Doamna de acolo mă trimitea în Pache Protopopescu, la direcția de epidemiologie, să stau la coadă cu bolnavii de coronavirus, unde erau trimiși și rezidenții pentru depunerea cererilor de angajare, să aștept acolo, poate îmi spune cineva de unde iau avizul. I-am zis ca sigur nu mă duc acolo, având diagnosticele mele”, relatează pacienta.

Femeia se află în concediu medical, după un al doilea cancer, operat anul trecut.

„Fiind în evidența la spitalul Colentina, secția de Oncologie, de acolo primeam lunar acel certificat medical, pe care îl trimiteam mai departe la serviciu, pentru plată. Aveam programare pentru 23 martie, la consultație și, respectiv, eliberarea certificatului. Doctora la care sunt în evidență a fost în izolare la domiciliu, nu aveam cum să iau contact cu careva de la cabinet, asa că am sunat la centrală și a început nebunia. Centralista nu știa nimic despre medici și m-am văzut nevoită să scriu administrației spitalului Colentina, pe pagina de Facebook”, spune pacienta.

Plimbată de la instituție la instituție

Inițial, femeia povestește că i s-a spus că va fi anunțată deoarece nici eu nu știau despre secția de Oncologie, așa că le-a scris celor de la ASSMB(Adminsitrația Spitalelor din București), reluând povestea.

„Mi-a trimis cineva un link către platforma de evaluare clinică online, unde era înscris un medic din secția respectivă. Am aplicat și am așteptat. Era o perioada de răspuns între 12 – 24 ore. Luni am aplicat iarăși, și am sunat iar la centrala telefonică. De data asta, operatorul avea mai multe informații, despre relocarea acelui medic la un centru medical. M-a sfătuit să îl caut pe internet. Am cautat, am sunat, mi s-a cerut numărul de telefon, să fiu sunată, eventual programată. Am explicat că trebuie să primesc acel certificat în timpul lunii martie, pentru că știam că nu se acordă retroactiv. M-a sfătuit să merg acolo și să încerc să vorbesc direct cu cineva de la cabinetul de Oncologie”, povestește pacienta.

La finele săptămânii trecute, femeia le-a scris celor de la Minsiterul Sănătății, cât și la CNAS.  CNAS a îndrumat-o către DSP pentru a îi desemna un medic.

„Mi-a răspuns doar CNAS care mă trimitea să caut un medic specialist oncolog care să aibă contract cu casa. Vă dați seama că nu aveam șanse sa fiu primită de alt medic, în condițiile în care eu eram în evidență în alta parte. Așa că atunci când am fost sunată de asistentă, am scris iar la CNAS și răspunsul a fost să iau legătura DSP, să desemneze ei medic. Am sunat la câteva numere de telefon, nu reușeam, așa că am urcat în mașină cu soțul și am fugit la DSP. Acolo, iar o situație de toată jena. Nu lucrau cu publicul, am încercat să vorbesc la telefon cu biroul de relații publice.M-a pus în apel cu o doamnă din direcția de epidemiologie din cadrul DSP. Aceasta doamnă m-a trimis la Colegiul Medicilor, să îi fac plângere medicului care nu a vrut să elibereze concediul medical. Că nu DSP desemnează medicii. Oricum, am înțeles că toți sunt depășiți de situație, că Guvernul a greșit, emițând ordine care se băteau cap în cap”, povestește aceasta.

În încercarea de a-și rezolva problema, pacienta s-a adresat în continuare tuturor forurilor: „M-a sunat o doamnă din administrația spitalului, care a fost foarte drăguță. Au stabilit medicii cu DSP ce au de făcut și a rămas stabilit că o să mă sune asistenta, să mă cheme până în finalul lunii, să primesc documentul. Nu vă spun la câte policlinici am umblat marți, în căutare de medici oncologi, care să fie dispuși să preia cazul meu și să îmi rezolve problema”.

Medicii, relocați

Pacienta povestește  că fiecare moment a fost trăit cu intensitate, cu nervii întinși la maxim și umilință. „Și eu sunt un om pașnic, tolerant, cu respect pentru toți”, mai spune aceasta.
Pentru că medicii de la spitalul Colentina au fost relocați, din cauza ordinului, aceștia nu pot emite acte și rețete.
„Vor fi nevoiți medicii specialiști de la acel centru medical să pună ei parafe pe actele medicale. Așa se primesc și rețete. Dar nu se poate mai mult de 8 cazuri pe zi. E ceva legat de limitarea consultațiilor de către CNAS”, îmi explică pacienta.

Spitalul Colentina, aflat în subordinea Primăriei Capitalei, a devenit exclusiv dedicat pacienților infectați cu coronavirus. Începând din 16 martie, toți pacienții au fost fie externați, fie transferați la alte spitale.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?