Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că studiul care presupune testarea unui eșantion din Capitală nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și Institutul Matei Balș. Proiectul NU are deocamdată avizul Ministerului Sănătății și Tătaru se distanțează de această metodă de studiu epidemiologic!
„Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.
„Noi ca minister avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum și la contacții acestora. Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Institutul Matei Balș pot face studii epidemiologice în context de pandemie, pentru a putea previziona sau a preveni eventuale efecte negative”, a declarat Nelu Tătaru.
De asemenea, Primăria Capitalei va cumpăra testele pe banii ei, nu din fondurile Ministerului Sănătății, a precizat Tătaru.
TESTARE FĂRĂ NOIMĂ!
„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.
Următoarea ordonanță militară va face referire la testare și carantinare, a mai spus acesta. În privința testării pentru noul coronavirus, la care va participa și țara noastră, operațiunea va începe peste o lună, la nivel național, pe persoane sănătoase, pe bază de voluntariat, a anunțat ministrul Sănătății.